

PESTO GENOVESE (SOS BAZYLIOWY) BIO
Opis
SKŁADNIKI:
bio bazylia (35,7%), bio olej słonecznikowy, woda, bio oliwa z oliwek extra virgin (10,6%), bio orzechy nerkowca, bio parmezan (2,6%), (mleko, sól, podpuszczka), bio mąka ziemniaczana, bio cukier trzcinowy, bio ser owczy (mleko, sól, podpuszczka), sól, bio orzechy piniowe, bio czosnek, regulator kwasowości - kwas mlekowy.
Ekologiczny sos bazyliowy Pesto Genovese. Pesto jest tradycyjnym włoskim dodatkiem do makaronu. Należy je jedynie dodać do gorącego makaronu (najlepiej semolinowego), tworząc w ten sposób kompletny italiański posiłek.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1384 kJ/ 335 kcal
Tłuszcz - 33 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 4,5 g
Węglowodany - 7,2 g
w tym cukry - 3,8 g
Białko - 3,2 g
Sól - 1,8 g
ZALECANE WARUNKI RPZECHOWYWANIA
Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3-4 dni.
SZCZEGÓŁY
Certyfikat bio: jest
Kraj pochodzenia składników: Włochy
WEGETARIAŃSKI
Zawartość opakowania: 130 g.
Producent:
Alce Nero S.P.A.
Via del Lavoro, 20,
40050 Monterenzio BO,
Włochy
Dystrybutor:
Bio Planet S.A.
Wilkowa Wieś 7,
05-084 Leszno
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Omlet z zielonym groszkiem
Składniki
jajka - 2
zielony groszek - 1/3 szklanki
młoda cebulka - 1
pesto genovese - 1 1/2 łyżki
koperek - 1 1/2 łyżki
jogurt naturalny- 1 mały kubeczek
sól, pieprz - szczypta
oliwa z oliwek -
Sposób przygotowania
Groszek gotuję w posolonej wodzie ok. 15 minut.
Drobno siekam cebulkę, szczypiorek, koperek.
Rozgrzewam patelnię, wlewam odrobinę oliwy. Wrzucam cebule oraz większą część ziół, pozostawiając nieco koperku do śmietany oraz szczypiorku do ozdoby dania.
Do śmietany dodaję posiekany koperek, pesto, odrobinę soli i pieprzu. Mieszam i odstawiam. Podsmażam ok 3 minut.
Dodaję ugotowany i odcedzony groszek. Smażę razem z ziołami. Podsmażam z ziołami kolejne 3-4 minuty.
Ubijam jajka i wlewam na patelnię. Smażę aż jajka się zetną a omlet zarumieni. Przekładam na druga stronę i smażę jeszcze chwilę.
Podaję omlet posypany świeżymi ziołami, wcześniej przygotowaną śmietaną.