

Ksylitol Fiński - cukier z brzozy
Opis
Skład: Ksylitol 99%, inne węglowodany 1%.
Wartość energetyczna w 100 g: 240 kcal(1000kJ)
Indeks glikemiczny(GI): 8
Idealny dla diabetyków.
Kraj pochodzenia Finlandia.
Zawartość: 250, 500 lub 1000 gram
Producent:
Pięć Przemian – Simpatiko s.c.
ul. Rydygiera 8 budynek 18, III p.
01-793 Warszawa.
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
CIASTO POMARAŃCZOWE Z KSYLITOLEM
SKŁADNIKI
2 pomarańcze
3 duże jajka z wolnego chowu
250 g ksylitolu
100 g obranych i zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyte pomarańcze wkładamy do garnka i zalewamy zimna wodą. Następnie przykrywamy je pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Później gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę.
Wylewamy wodę, osuszamy ugotowane pomarańcze i lekko je studzimy.
Piekarnik w międzyczasie nagrzewamy do 170 st.C.
Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 22 cm dokładnie wysmarowujemy masłem.
Całe pomarańcze razem ze skórą miksujemy blenderem na papkę.
Mieszamy dokładnie masę pomarańczową, jajka, cukier, mielone migdały i proszek do pieczenia.
Wkładamy ciasto na blachę i pieczemy przez 1 godzinę, a po upływie tego czasu sprawdzamy specjalnym patyczkiem, czy ciasto w środku jest suche.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do wystygnięcia w formie do pieczenia.
Ciasto podajemy samo, z lodami waniliowymi lub z naturalnym gęstym jogurtem w greckim stylu z listkami świeżej mięty.