

Koperek 30 gram
Opis
Koperek - przyprawy bez chemii
Susz młodego koperku stosuje się jako dodatek smakowy oraz wzbogacający w witaminę C. Stosuje się go do zup, rosołów, ziemniaków i sosów.
Skład: koperek 100%
Masa netto: 30 g
Producent: Dary Natury
Mirosław Angielczyk Dary Natury
Koryciny 73
17-315 Grodzisk
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Pierogi z botwinką i masłem koperkowym
Składniki:
botwinka 1 pęczek
czosnek 1-2 ząbki
twaróg 100 g
feta 150 g
koperek 2 łyżki
pistacje/orzechy włoskie 1 garść
masło 1 łyżka
sól
pieprz
mąka pszenna 250 g
woda 1 szklanka
Masło koperkowe
Składniki:
masło 1⁄2 kostki
koperek 2 łyżki
sól 1 g
Składniki:
Farsz:pęczek botwinki (liście i łodygi), 1-2 ząbki czosnku, 100 g twarogu, 150 g sera typu feta, 2 łyżki posiekanego koperku, garść posiekanych pistacji lub orzechów włoskich, łyżka masła, sól, pieprz
Ciasto na pierogi:250 g mąki pszennej typ 500, 1 szklanka ciepłej wody
Masło koperkowe:1/2 kostki masła, mały pęczek koperku, szczypta soli
Przygotowanie:Zaczynamy od przygotowania farszu.Dokładnie myjemy i siekamy łodygi i liście botwiny. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i smażymy na nim botwinkę około 8 minut. Pod koniec smażenia do botwinki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Botwinkę mieszamy z twarogiem i serem feta. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy pokrojony koperek i posiekane pistacje.
Przygotowujemy ciasto na pierogi. Na blacie usypujemy kopczyk z mąki i wlewamy na jego środek najpierw 3/4 szklanki ciepłej wody, a kiedy w trakcie wyrabiania ciasta okaże się, że się nie klei- dodajemy więcej wody. Wyrabiamy ciasto ręką, aż będzie miękkie i sprężyste- to zajmuje około 10 minut. Owijamy je w folię spożywczą i odkładamy na 10-15 minut.
Potem wałkujemy ciasto na podsypanym mąką blacie na grubość około 2-3 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na środku kółka kładziemy łyżkę farszu i sklejamy pierogi. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę. Pierogi gotujemy aż wypłyną na powierzchnię.
Do polania pierogów przygotowujemy masełko koperkowe. W garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy do niego posiekany koperek i szczyptę soli. Po minucie zdejmujemy z ognia i polewamy nim pierogi.