

Kolendra mielona 30 gram
Opis
Kolendra służy do przyprawiania wędlin (zwłaszcza mortadeli i serdelowej), pasztetów, konserw mięsnych i rybnych likierów i wódek oraz wielu mieszanek przyprawowych np.pieprzu ziołowego i curry.
Skład: kolendra mielona 100%
Zawartość: 30 gram.
Producent: Dary Natury
Mirosław Angielczyk Dary Natury
Koryciny 73
17-315 Grodzisk
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Karkówka z kolendrą i jałowcem
Składniki:
1 1/2 kg karczku wieprzowego
Marynata:
1/4 szklanki oleju rzepakowego
3 ząbki czosnku
1 1/2 łyżeczki soli
5 ziaren czarnego pieprzu
5 owoców jałowca
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
Wykonanie
Mięso umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. W moździerzu utrzeć przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, majeranek, kolendrę, kumin, jałowiec, ziele i liść laurowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i ucierać. Stopniowo dodawać olej cały czas ucierając. Przygotowaną marynatę wylać na mięso i dokładnie je natrzeć. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. W międzyczasie przełożyć mięso 2-3 razy. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Pieczeń piec w 200 stopniach przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 1 godz. Kolejne 15 minut zapiekać mięso w temp 200 stopni. Przed pokrojeniem odstawić pieczeń na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły. Smacznego!