

Kminek CAŁY 60 gram
Opis
Kminek występuje powszechnie w Afryce, Azji, Europie w uprawie lub formie zdziczałej. Przyprawa bez chemii.
Roślina dwuletnia z rodziny selerowatych. Mocno rozgałęziona dorastająca do 1 m wysokości. Liście pierzaste. Kwiaty zebrane w baldachy, białe. Owoce wąskie o długości około 5 mm. Suszone owoce kminku stosuje się w przygotowaniu chleba i pieczywa, serów, wędlin, do mięs pieczonych, duszonych, drobiu, kapusty, ziemniaków, zup, nalewek i wódek.
Skład: kminek 100%.
Zawartość: 60 gram.
Producent: Dary Natury
Mirosław Angielczyk Dary Natury
Koryciny 73
17-315 Grodzisk
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Falafele z marchewką i kuminem
Składniki (na 20-24 sztuki):
100 g suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie i odcedzonej
100 g marchewki startej na tarce
2 łyżki mąki z ciecierzycy
2 ząbki czosnku
1 mała cebula, posiekana
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, natki pietruszki lub mięty
1 łyżka kminku
1 łyżeczka mielonej kolendry
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, oprócz oleju, umieść w misie robota kuchennego i zmiksuj na wysokich obrotach, aż masa stanie się bardzo gładka i lepka.
Przełóż zmiksowaną masę do miski, przykryj szczelnie folią spożywczą (aby nie obsychała) i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Uformuj masę w kulki wielkości orzecha włoskiego. Pomocne jest moczenie dłoni w wodzie, aby masa się nie kleiła.
W garnku (ja używam patelni o wysokich ściankach) bardzo mocno rozgrzej grubą warstwę oleju, tak na wysokość 1/2 falafela. Falafele smaż partiami na złoty kolor, przewracając je łyżką cedzakową, aby usmażyły się z każdej strony. Przełóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawaj gorące, np. z sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego.