

Kardamon mielony 50 gram
Opis
Najlepszy kardamon pochodzi z Indii, a w szczególności z południowo- zachodniego wybrzeża o nazwie Wybrzeże malabarskie. Jest to rodzaj byliny należący do rodziny imbirowatych dorastający do 4 m wysokości. Korzenie to bulwiaste kłącza. Liście lancetowate długie. Białe lub żółte kwiaty tworzące grona wytwarzają strąki z nasionami. Przyprawa bez chemii.
Wykorzystuje się suszone strąki lub same ziarna( całe pokruszone lub zmielone). Całe strąki należy wyjąć z potrawy przed podaniem. Przyprawia się nim chleb, ciasta, desery, lody, ryż, dżemy, konfitury, pieczone lub duszone owoce, kawę, herbatę. Dodaje do marynat, sosów, wędlin.
Skład: kardamon mielony 100%.
Zawartość: 50 gram.
Producent: Dary Natury
Mirosław Angielczyk Dary Natury
Koryciny 73
17-315 Grodzisk
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Orientalne kotlety mielone
Składniki
0.5 kg mięsa mielonego (wołowe, indycze lub wołowo-wieprzowe)
1 cebula średniej wielkości cebula posiekana w kostkę,
1 jajko
1,5 łyżki tartej bułki lub mała czerstwa bułka namoczona w mleku
1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta imbiru
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
natka pietruszki i koperek do dekoracji
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażyć na patelni na złoty kolor, a następnie dodać do mięsa wraz ze wszystkimi przyprawami, jajkiem i bułką.
Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Uformować niewielkie kotleciki i usmażyć na oleju.
Podawać z ziemniakami i surówką lub z warzywami na parze.