

Jałowiec 30 gram
Opis
Jałowiec cały - przyprawy bez chemii
Suszony owoc jałowca stosowany jest do mięs i drobiu "na dziko", do dziczyzny, baraniny, potraw z fasoli. Dodaje się go do mieszanek peklujących, marynat, kiszonych ogórków i kapusty.
Skład: jałowiec 100%
Masa netto: 30 g
Producent: Dary Natury
Mirosław Angielczyk Dary Natury
Koryciny 73
17-315 Grodzisk
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Szynka jałowcowa
Składniki:
2 kg szynki wieprzowej
8 ziaren jałowca
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki gorczycy
łyżeczka pieprzu ziołowego
łyżeczka soli
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
1,2 łyżeczki suszonej bazylii
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta rozmarynu
3 łyżki oleju
Wykonanie:
Szynkę umyć i osuszyć Owinąć sznurkiem, aby nadać mięsu kształt. Jałowiec i gorczycę rozcieramy w moździerzu. Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek i pozostałe przyprawy. Wszystko mieszamy dokładnie z olejem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso. Przekładamy je do woreczka i wkładamy do lodówki na 1 - 2 dni. Po tym czasie mięso wyjmujemy z worka i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny, a następnie dopiekamy bez przykrycia przez pół godziny. Polewamy mięso tłuszczem, który się wytopi. Po upieczeniu zdejmujemy z mięsa sznurek.