

Estragon 20 gram
Opis
Estragon pochodzi z Azjatyckich części Rosji. Roślina z rodziny astrowatych. Dorasta do wysokości 2 m. Słabo rozkrzewiona. Liście lancetowate, zaostrzone, drobne. Kwiaty drobne, zebrane w wiechy. Przyprawa bez chemii.
Estragon na świeżo stosowany jest do mięs, sosów, wszelkich marynat. Dodaje się do kiszonek kapusty i ogórków. Niewielki dodatek świeżego zioła znakomicie podnosi walory smakowe sałatek warzywnych, farszów, zakąsek i jaj gotowanych. Estragon nie lubi gotowania w czasie którego traci swoje właściwości dlatego należy dodawać go po wyłączeniu potrawy. Jest to również roślina lecznicza. Działa moczopędnie, uzupełnia braki witaminy A, pomaga w zaburzeniach żołądkowych, braku apetytu, w osłabieniu, składnik mieszanek ziołowych.
Skład: estragon 100%
Zawartość: 30 gram.
Producent: Dary Natury
Mirosław Angielczyk Dary Natury
Koryciny 73
17-315 Grodzisk
Pieczeń cielęca w estragonie
Składniki
cielęcina - użyłem antrykotu z kością - ok. 1,2 kg
olej - 2 łyżki
estragon suszony - jedna czubata łyżka
brązowy cukier - 1,5 łyżeczki
włoszczyzna
listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki ziaren pieprzu,
białe wytrawne wino - ok. 1 szklanki
sok z cytryny - 2 łyżeczki
Wykonanie
Mięso zamarynuj dwa dni wcześniej. Utrzyj estragon z olejem i cukrem, natrzyj mięso i włóż do lodówki. Obracaj minimum co 12 godzin. Ponieważ kupiłem mięso z kością więc postanowiłem z kości zrobić wywar do zagęszczenia sosu. Gotowałem kości przez 12 godzin na małym ogniu, dolewając wody, tak, aby kości były cały czas zakryte. Następnie dodałem warzywa jak na rosół i gotowałem, dopóki płyn nie zredukował się do połowy. Odcedziłem.Zamarynowane mięso osusz z marynaty, owiń bawełnianą nicią i obsmaż na złoto z każdej strony na oleju. Podlej winem i szklanką wywaru i duś ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu (w razie potrzeby podlewaj wywarem lub wodą). Miękkie mięso wyjmij na półmisek i zostaw do ostygnięcia. Sos zredukuj i dopraw do smaku. Włóż pokrojone na plastry mięso i podgrzej. Podawaj z kładzionymi kluskami lub zacierkami i mizerią.