

Czosnek NIEDŹWIEDZI 25 gram
Opis
Czosnek niedźwiedzi
Aromatyczne liście czosnku niedźwiedziego stanowią doskonałą przyprawę, nadającą wyrazu wielu potrawom. Jak podaje literatura zielarska czosnek niedźwiedzi pobudza apetyt, ma silne działanie bakteriobójcze, korzystnie działa na serce, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci.
Zastosowanie:
Doskonale nadaje się do zup, sosów, sałatek, jako posypka do kanapek, zapiekanek itp.
Składniki: czosnek niedźwiedzi 100%
Zawartość opakowania: 25 g
Producent: Dary Natury
Mirosław Angielczyk Dary Natury
Koryciny 73
17-315 Grodzisk
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Domowe krakersy serowe z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 50 g masła w temperaturze pokojowej
- 150 g żółtego sera (u mnie wędzony z goudą) startego na tarce o małych oczkach
- 1/2 szklanki mleka
- łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- sól do posypania
W misce wymieszać mąkę z sodą, cukrem i solą, dodać starty ser oraz czosnek niedźwiedzi i wymieszać.
Dodać masło oraz mleko i wyrobić - wyrabiałam najpierw mikserem, a potem ręcznie.
Z wyrobionego ciasta uformować kulę, owinąć ją folią i włożyć do lodówki na około dwie godziny.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na posypanym mąką blacie na bardzo cienki placek (o grubości około 1 mm). Wykrawać krakersy za pomocą foremki albo noża. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia i każdy kawałek nakłuć około trzykrotnie widelcem i posypać solą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez około 10-15 minut (w moim piekarniku gazowym z grzałką od dołu i bez termoobiegu piekły się 15 minut).