

Chilli 60 gram
Opis
Chilli stosuje się jako dodatek do dań mięsnych, warzywnych, sosów. Papryki wykorzystuje się surowe, suszone, mielone w formie płatków, mrożone, marynowane. Dodają daniom ostrości i pikanterii, przyspieszają przemianę materii.
Chilli posiada właściwości lecznicze, dzięki zawartości kapsaicyny przyczynia się do unieszkodliwiania cząsteczek powodujących mutację komórek co czyni z niej roślinę mającą właściwości przeciwrakowe. Dodatkowo przyspiesza proces przemiany materii co powoduje większe spalanie kalorii.
Bardzo łatwo jest zrobić samemu suszone chilli. Należy wybrać dojrzałe papryki, które myjemy, osuszamy do sucha. Wiążemy je w grona i zawieszamy w przewiewnym, ciepłym miejscu. Po kilku tygodniach będą gotowe, możemy je przechowywać w strąkach lub zmielić na proszek.
Składniki: 100% chilli
Zawartość opakowania: 60 gram.
Producent: Dary Natury
Mirosław Angielczyk Dary Natury
Koryciny 73
17-315 Grodzisk
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Chili con carne
Składniki:
pół kg mielonej wołowiny
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
szklanka czerwonego wina, półwytrawnego
olej do smażenia
passata pomidorowa lub pomidory w puszce
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
płaska łyżeczka chilli
przyprawy: słodka papryka, kmin rzymski, oregano, sól, pieprz, opcjonalnie 1 łyżeczka cukru (jeśli sos pomidorowy wyjdzie nam kwaśny)
Wykonanie:
1. Cebulę obieramy, kroimy. Smażymy na rozgrzanym oleju aż do zeszklenia.
2. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i rozdrobnione mięso.
3. Gdy mięso się podsmaży, podlewamy szklanką wina, smażymy aż do odparowania.
4. Paprykę myjemy, kroimy i dodajemy do mięsa. Chwilę podsmażamy. Wlewamy passatę pomidorową i koncentrat. Dodajemy chilli. Dusimy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
5. Dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę, fasolę. Dusimy jeszcze ok. 15 minut.
6. Smakujemy i dodajemy przyprawy. Sos musi mieć wyraźnie pikantny smak. Odparowujemy trochę wody, tak by nasze chilli con carne było raczej gęste.