

BIO Sezam czarny niełuskany 250gram
Opis
SKŁADNIKI
sezam czarny niełuskany* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczny sezam czarny niełuskany charakteryzuje się lekko orzechowym, słodkim smakiem. Po uprażeniu może stanowić smaczny i ciekawy kolorystycznie dodatek do potraw z warzyw, kremów zbożowych i zup. Doskonale komponuje się z mięsem i rybami. Nasiona sezamu powinny być mielone bezpośrednio przed spożyciem. Wcześniejsze namaczanie sezamu poprawia jego strawność
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 2510 kJ / 607 kcal
Tłuszcz - 51 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 7,9 g
Węglowodany - 10 g, w tym cukry - 0,2 g
Białko - 21 g
Sól - 0,1 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj producenta: Polska
Certyfikat bio: jest
Kraj pochodzenia składników: Boliwia
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
Zawartość opakowania 500 gram, lub 1 kg.
Producent:
Bio Planet S.A.
Wilkowa Wieś 7,
05-084 Leszno
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Kotlety z soczewicy czarnej z czarnym sezamem
SKŁADNIKI
- 1,5 filiżanki czarnej soczewicy
- czerwona cebula
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy
- czarny sezam niełuskany
- kawałek alg morskich np. wakame
- olej z sezamu lub oliwa z oliwek do smażenia
- kminek, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Soczewicę gotujemy z algami, a pod koniec gotowania kiedy soczewica robi się miękka dosalamy ją.
- Cebulę drobno kroimy i dusimy na patelni.
- Do miski przekładamy ostygniętą soczewicę, mąkę, cebulę i mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy czarnym pieprzem i kminkiem.
- Formujemy kotelty z soczewicy, obtaczamy je w czarnym sezamie i pieczemy na patelni pod przykryciem około 10 min z jednej i 3 min z drugiej strony. Ewentualnie możemy zapiekać kotlety w piekarniku.
- Podajemy z duszonymi lub kiszonymi warzywami, gotowanym jarmużem oraz z ryżem.