

BIO Sezam biały niełuskany 250 gram
Opis
SKŁADNIKI
sezam biały niełuskany* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczny sezam biały niełuskany po uprażeniu może stanowić smaczny dodatek do sałatek, chleba i różnych dań. Może służyć również do domowego przygotowania tahiny - pasty sezamowej, doskonałej alternatywy dla masła bądź margaryny. Polecamy także w formie mielonej jako posypkę do kasz, ryżu, zup, czy warzyw gotowanych na parze. Nasiona sezamu powinny być mielone bezpośrednio przed spożyciem. Wcześniejsze namaczanie sezamu poprawia jego strawność.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 2456 kJ / 594 kcal
Tłuszcz - 50 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 7,0 g
Węglowodany - 12 g,
w tym cukry - 0,3 g
Białko - 18 g
Sól - 0,03 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj producenta: Polska
Certyfikat bio: jest
Kraj pochodzenia składników: Burkina Faso
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
Zawartość opakowania 250 gram
Producent:
Bio Planet S.A.
Wilkowa Wieś 7,
05-084 Leszno
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
PRALINKI SEZAMOWO-MORELOWE
Składniki (na ok. 20 pralinek)
szklanka sezamu (u mnie naturalny, niełuskany)
10 suszonych moreli (ekologiczne, suszone w słońcu)
4 łyżki syropu z agawy
łyżka miodu
inulina do oprószenia (lub cukier puder)
Sezam lekko podprażyć na patelni, ostudzić, zmielić w młynku do kawy. Zmielony sezam zmiksować z morelami, syropem i miodem (użyłam ręcznego blendera). W dłoniach utoczyć kuleczki. Oprószyć inuliną.