

BIO Sezam biały łuskany 250gram
Opis
SKŁADNIKI
sezam biały łuskany* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczny sezam biały łuskany po uprażeniu może stanowić smaczny dodatek do sałatek, chleba i różnych dań. Może służyć do domowego przygotowania tahiny - pasty sezamowej, doskonałej alternatywy dla masła bądź margaryny. Polecamy także w formie mielonej jako posypkę do kasz, ryżu, zup, czy warzyw gotowanych na parze. Nasiona sezamu powinny być mielone bezpośrednio przed spożyciem. Wcześniejsze namaczanie sezamu poprawia jego strawność.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 2607 kJ / 630 kcal
Tłuszcz - 52 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 7,6 g
Węglowodany - 10 g
w tym cukry - 0,3 g
Białko - 25 g
Sól - 0,11 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj producenta: Polska
Certyfikat bio: jest
Kraj pochodzenia składników: Paragwaj
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
Zawartość opakowania 500 gram, lub 1 kg.
Producent:
Bio Planet S.A.
Wilkowa Wieś 7,
05-084 Leszno
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Sezamki
Składniki:
- 236g cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka wody
- 20g masła
Sposób przygotowania:
- Sezam podprażyć na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Odstawić na bok.
- Cukier, cukier waniliowy wsypać do garnka, dodać wodę i skarmelizować na złoty kolor. Na końcu dodać masło i szybko mieszać, aż masło się roztopi.
- Dodać sezam i wymieszać.
- Teraz należy postępować szybko. Karmel będzie szybko twardniał. Gotową masę wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na mniej więcej prostokąt o grubości 0,5 cm. Ściągnąć papier i pokroić masę na prostokąty lub kwadraty dowolnej wielkości. Należy zrobić to w miarę szybko, bo jak karmel zastygnie, nie ukroimy już kawałków, tylko trzeba będzie je łamać.