

BIO Ryż jaśminowy pełnoziarnisty
Opis
SKŁADNIKI
ryż jaśminowy pełnoziarnisty* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczny ryż jaśminowy pełnoziarnisty charakteryzuje się delikatnym jaśminowym aromatem. Zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczone. Doskonały do przygotowywania zarówno tradycyjnych potraw, jak również tych egzotycznych. Stanowi podstawę m.in. kuchni tajskiej. Polecamy jako dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz deserów.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 35 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1512 kJ / 357 kcal
Tłuszcz - 2,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,0 g
Węglowodany - 75 g, w tym cukry - 0,1 g
Białko - 7,4 g
Sól - 0,03 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj producenta: Polska
Certyfikat bio: jest
Kraj pochodzenia składników: Włochy
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
Zawartość opakowania 500 gram
Producent:
Bio Planet S.A.
Wilkowa Wieś 7,
05-084 Leszno
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Zapiekanka mięsna ze szpinakiem i ryżem jaśminowym
Składniki:
2 piersi z kurczaka (500 g)
1 mała cebula (50 g)
2 jajka (120 g)
jogurt naturalny (100 g)
ryż jaśminowy długoziarnisty(100 g)
1 marchew (100 g)
1 paczka szpinaku (400 g)
½ puszki zielonego groszku (100 g)
kurkuma
2 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, curry, kurkuma)
Przygotowanie:
Surowe piersi z kurczaka mielimy z cebulą, dodajemy surowe jajko, przyprawiamy i mieszamy dokładnie na jednolitą masę.
Ryż jaśminowy gotujemy w kurkumie (nawet dłużej niż na opakowaniu, żeby był kleisty) i dodajemy do niego startą surową marchewkę. Doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Drugie surowe jajko wybijamy do miski, dodajemy jogurt naturalny i ubijamy mikserem, aż będzie puszyste. Dodajemy rozmrożony szpinak, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i przyprawiamy do smaku. Delikatnie mieszamy na jednolitą masę i na końcu wrzucamy zielony groszek.
Blaszkę o wymiarach 30x15cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno dajemy masę mięsną. Następnie nakładamy ryż z marchewką, dobrze przyciskamy, żeby dokładnie przylegał do mięsa. Na wierzch wylewamy masę szpinakową z groszkiem. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180st. ok. 30-40 minut.