

BIO Ryż jaśminowy biały 500 gram
Opis
SKŁADNIKI
ryż jaśminowy biały* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczny ryż jaśminowy biały charakteryzuje się delikatnym jaśminowym aromatem. Doskonały do przygotowywania zarówno tradycyjnych potraw, jak również tych egzotycznych. Stanowi podstawę m.in. kuchni tajskiej. Polecamy jako dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz deserów.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 25 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1496 kJ / 352 kcal
Tłuszcz - 0,7 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 80 g,
w tym cukry - 0,1 g
Białko - 6,1 g
Sól - 0,09 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
SZCZEGÓŁY
Kraj producenta: Polska
Certyfikat bio: jest
Kraj pochodzenia składników: Włochy
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
Zawartość opakowania 500 gram
Producent:
Bio Planet S.A.
Wilkowa Wieś 7,
05-084 Leszno
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Bób garam masala ze smażonym ryżem jaśminowym i papryką
Składniki:
1 kg bobu (ze skórką)
100 g ryżu jaśminowego
2 papryki (tu: czerwona i żółta)
1 papryczka chilli
250 g pomidorków koktajlowych
trochę natki fenkułu (może być też kolendra, pietruszka lub koperek)
1-2 łyżeczki przyprawy garam masala
trochę kolendry
trochę gorczycy
sól, pieprz
PRZEPIS:
1. Ugotuj ryż.
2. Zagotuj wodę, wrzuć bób do wrzątku, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 2-3 minuty.
3. Ugotowany bób przelej zimną wodą i obierz ze skórki.
4. Na patelni podsmaż pokrojone na kawałki papryki i posiekaną chilli, aż papryka zmięknie.
5. Dodaj ryż i bób, przyprawę garam masala, utarte w moździerzu nasiona kolendry i gorczycy oraz pieprz. Wymieszaj i smaż przez chwilę na średnim ogniu. Jeśli ryż zacznie przywierać do dna patelni, możesz wlać trochę wrzątku z czajnika.
6. Dodaj pomidorki koktajlowe i smaż/duś całość jeszcze przez chwilę.
7. Na koniec dopraw danie w razie potrzeby, dodaj posiekaną natkę, wymieszaj i podawaj.