

BIO Ryż czerwony pełnoziarnisty
Opis
SKŁADNIKI
ryż czerwony pełnoziarnisty* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczny ryż czerwony pełnoziarnisty charakteryzuje się niezwykle słodkim smakiem oraz orzechowym aromatem. Podaje się go głównie do wykwintnych potraw oraz deserów z egzotycznymi owocami. Dzięki swojej oryginalnej barwie doskonale nadaje się również do sałatek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 40 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1489 kJ / 351 kcal
Tłuszcz - 1,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,3 g
Węglowodany - 75 g,
w tym cukry - 1,7 g
Białko - 7,5 g
Sól - 0,03 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
INFORMACJA ALERGENNA
Kraj producenta: Polska
Certyfikat bio: jest
Kraj pochodzenia składników: Tajlandia
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
Zawartość opakowania 500 gram
Producent:
Bio Planet S.A.
Wilkowa Wieś 7,
05-084 Leszno
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Sałatka z czerwonego ryżu
25 dag czerwonego ryżu,
20 dag fety,
1 łyżeczka soli,
570 ml wrzącej wody,
2 szalotki,
5 dag rukoli,
3 cebule dymki ze szczypiorem.
Sos:
2 ząbki czosnku,
1 niecała płaska łyżeczka soli,
2 płaskie łyżeczki nasion gorczycy,
2 łyżki octu balsamicznego,
4 łyżki oliwy extra virgin,
pieprz.
Do rondla wrzucić ryż, dodać łyżeczkę soli i zalać wrzącą wodą. Zagotować, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, wyłączyć ogień i pozostawić na kolejne 15 minut, aby ryż spokojnie sobie doszedł.
W tym czasie obrać i posiekać drobno szalotki. Umyć i delikatnie osuszyć rokiettę, po czym pokroić ją na nieduże kawałki. Cebulki umyć, osuszyć i drobno posiekać razem ze szczypiorem. Odłożyć wszystko na bok.
W moździerzu dokładnie rozetrzeć wyciśnięty czosnek z solą. W momencie, gdy powstanie puree dodać gorczycę, rozcierając cały czas. Dodać ocet i pieprz, po czym dokładnie wymieszać. W tym momencie dodać oliwę i dokładnie utrzeć trzepaczką rózgową.
Ciepły ryż przełożyć do salaterki, zalać sosem i dokładnie wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić. Odłożyć na bok do całkowitego wystygnięcia, po czym dodać szalotkę i rokiettę. Wymieszać jeszcze raz, przełożyć na półmisek, posypać pokruszoną fetą i cebulką ze szczypiorem.