

BIO Ryż czarny pełnoziarnisty
Opis
UPRAWIANY W EUROPIE
SKŁADNIKI
ryż czarny pełnoziarnisty* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczny ryż czarny pełnoziarnisty charakteryzuje się niezwykłym orzechowym aromatem, dzięki któremu harmonijnie współgra z wieloma egzotycznymi potrawami. Najlepiej komponuje się z dziczyzną, drobiem, rybami i owocami morza. Nadaje potrawom oryginalny wygląd i smak.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 40 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1601 kJ / 378 kcal
Tłuszcz - 2,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5g
Węglowodany - 79 g, w tym cukry - 0,8 g
Białko - 7,5 g
Sól - 0,05 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj producenta: Polska
Certyfikat bio: jest
Kraj pochodzenia składników: Włochy
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
Zawartość opakowania 400 gram
Producent:
Bio Planet S.A.
Wilkowa Wieś 7,
05-084 Leszno
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Ryż czarny z pieczarkami
SKŁADNIKI
szklanka ryżu czarnego pełnoziarnistego
ząbek czosnku
2 cebule
8 pieczarek
papryka czerwona
kilka sztuk suszonych pomidorów
pęczek świeżej kolendry (opcjonalnie pietruszki)
szczypta soli morskiej, pieprz
olej kokosowy do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Gotujemy uprzednio moczony całą noc ryż czarny (1 szklanka ryżu czarnego na 2 szklanki wody). Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę (lub drobno poszatkowany) ząbek czosnku.
Na tłuszczu kokosowym podsmażamy poszatkowaną cebulę. Gdy się zrumieni dodajemy pokrojone pieczarki i paprykę. Chwilę smażymy.
Dodajemy pokrojone suszone pomidory. Całość dusimy 5-10minut (można dodać nieco wody).
Pod koniec smażenia dodajemy poszatkowaną kolendrę, pieprz i sól.