

BIO Ryż biały okrągły 500 gram
Opis
SKŁADNIKI
ryż biały okrągły* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczny ryż biały okrągły charakteryzuje się subtelnym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Doskonały do risotto, sushi i sałatek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 25 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1494 kJ / 352 kcal
Tłuszcz - 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g
Węglowodany - 79 g
w tym cukry - 0,1 g
Białko - 6,5 g
Sól - 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj producenta: Polska
Certyfikat bio: jest
Kraj pochodzenia składników: Włochy
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
Zawartość opakowania 500 gram
Producent:
Bio Planet S.A.
Wilkowa Wieś 7,
05-084 Leszno
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Risotto na białym winie z ryżem dzikim i białym
ryż dziki 1 woreczek
ryż biały 2 woreczki
kukurydza 1/2 puszki
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
wino białe 3/4 szklanki
parmezan 4 łyżki
bulion warzywny 2 szklanki
koperek
sól morska
Na dużej patelni rozpuszczamy masło i olej. Podsmażamy posiekaną cebulkę. Po chwili kiedy cebulka zacznie się rumienić wsypujemy ryże biały i dziki. Mieszamy i chwilę smażymy aż ryż zrobi się szklisty. Wlewamy białe wino. Smażymy - dusimy aż alkohol wyparuje. Podlewamy bulionem ok 1/2 szklanki i dusimy dalej. Kiedy ryz wypije bulion znów dolewamy bulion, robimy tak aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy parmezan - mieszamy. dodajemy odcedzona kukurydzę. Mieszamy, doprawiamy solą morską i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy dużo posiekanego koperku- mieszamy. Podajemy na ciepło.