BIO Ryż basmati biały BIO Planet 500 gramów
- ekologiczny ryż biały
- basmati - najszlachetniejsza odmiana ryżu
- ma mnóstwo błonnika, które dobrze wpływa na jelita
- znakomity do dań wytrawnych i deserów
- po ugotowaniu nie klei się, jest bardziej sypki
- ryż basmati z certyfikatem BIO!
Bezpieczeństwo Płatności
Darmowa wysyłka od 250 zł!
Przejrzysta polityka zwrotów
Biały ryż basmati - ekologiczny i najzdrowszy ryż
Ekologiczny ryż Basmati biały charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.
Ryż basmati - najszlachetniejsza odmiana ryżu
Co to jest ryż basmati? To ryż biały, ale bardziej "połamany". Stopień połamania ziaren wynosi około 2%, dlatego po ugotowaniu jest mniej kleisty, bardziej sypki. Ryż basmati w porównaniu ze zwykłym białym ryżem zawiera znacznie więcej błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na działanie jelit. Ryż basmati to dobry ryż dla cukrzyków - wolniej podnosi poziom cukru we krwi.
Ryż basmati - do czego możesz go stosować?
- najlepszy ryż do sushi
- znakomicie sprawdzi się w przygotowaniu risotto
- świetny do sałatek na zimno
- bardzo dobry jako składnik obiadu, np. zamiast ziemniaków
- sprawdza się w deserach
EKOlogiczny biały ryż basmati
- nie zawiera chemii ani konserwantów
- na żadnym etapie nie ma kontaktu z chemicznymi substancjami
- pozyskiwany z poszanowaniem środowiska
- posiada certyfikat BIO
- produkt rolnictwa ekologicznego
BIO ryż biały basmati BIO Planet - dodatkowe informacje
- SKŁADNIKI: ryż Basmati biały* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 25 min.
- Wartość odżywcza w 100 gramach: Wartość energetyczna - 1642 kJ / 389 kcal; Tłuszcz - 0,6 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g; Węglowodany -78 g, w tym cukry - 0,1 g; Białko - 7,4 g; Sól - 0 g
- Zawartość opakowania: 500 gramów
- Producent: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
- INFORMACJA ALERGENNA
- Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- Kraj producenta: Polska
- Certyfikat bio: jest
- Kraj pochodzenia składników: Pakistan; WEGETARIAŃSKI; WEGAŃSKI
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
PULAO - przepis na wegetariańskie danie z ryżem
Składniki: 1,5 szkl. ryżu, 3 łyżki masła, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 szkl. mrożonego groszku, 1 czerwona papryka, garść orzeszków piniowych, 1 mała zielona papryczka peperoni, posiekane liście bazyli i pietruszki, cytryna i czarne oliwki do dekoracji
Przygotowanie: Papryczkę pokrój w drobną kostkę, paprykę w grubszą. Zagotuj 3 szklanki wody. W garnku o grubym dnie roztop masło, dodaj kurkumę, smaż przez chwilę, wrzuć pokrojone papryki, po minucie dodaj ryż i smaż, mieszając, aż ziarna zrobią się przezroczyste i nasiąkną tłuszczem. Wlej uprzednio ugotowaną wodę, wsyp 2 płaskie łyżeczki soli i groszek, doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz gaz do minimum. Dalej gotuj ryż jak w pierwszym przepisie. Orzeszki pinii upraż na złoto na suchej patelni, dodaj do ryżu, delikatnie wymieszaj. Podawaj posypane posiekanymi ziołami i udekorowane oliwkami i plasterkami cytryny.