

BIO Ryż basmati biały 1 kg
Opis
SKŁADNIKI
ryż Basmati biały* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczny ryż Basmati biały charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 25 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1642 kJ / 389 kcal
Zawartość opakowania 1000 gram
Producent:
Bio Planet S.A.
Wilkowa Wieś 7,
05-084 Leszno
Tłuszcz - 0,6 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany -78 g, w tym cukry - 0,1 g
Białko - 7,4 g
Sól - 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj producenta: Polska
Certyfikat bio: jest
Kraj pochodzenia składników: Pakistan
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
PULAO
1,5 szkl. ryżu,
3 łyżki masła,
1 łyżeczka kurkumy,
1/2 szkl. mrożonego groszku,
1 czerwona papryka,
garść orzeszków piniowych,
1 mała zielona papryczka peperoni,
posiekane liście bazyli i pietruszki,
cytryna i czarne oliwki do dekoracji
Papryczkę pokrój w drobną kostkę, paprykę w grubszą.
Zagotuj 3 szklanki wody.
W garnku o grubym dnie roztop masło, dodaj kurkumę, smaż przez chwilę, wrzuć pokrojone papryki, po minucie dodaj ryż i smaż, mieszając, aż ziarna zrobią się przezroczyste i nasiąkną tłuszczem. Wlej uprzednio ugotowaną wodę, wsyp 2 płaskie łyżeczki soli i groszek, doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz gaz do minimum. Dalej gotuj ryż jak w pierwszym przepisie.
Orzeszki pinii upraż na złoto na suchej patelni, dodaj do ryżu, delikatnie wymieszaj. Podawaj posypane posiekanymi ziołami i udekorowane oliwkami i plasterkami cytryny.