

BIO Płatki gryczane 300 gram
Opis
SKŁADNIKI
płatki gryczane* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczne płatki gryczane powstają z gniecionych ziaren gryki. Charakteryzują się niemal takimi samymi właściwościami jak kasza gryczana. Można je spożywać samodzielnie lub z innymi płatkami. Polecamy jako dodatek do potraw mięsnych, zup, a także do musli i deserów. Z płatków gryczanych można również upiec chleb gryczany.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
płatki gotować w proporcji 1:2 (1 porcja płatków na 2 porcje wody lub mleka) na wolnym ogniu ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1470 kJ / 347 kcal
Tłuszcz - 1,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,4 g
Węglowodany - 71 g, w tym cukry - 0,3 g
Białko - 10,0 g
Sól - 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj producenta: Polska
Certyfikat bio: jest
Kraj pochodzenia składników: Polska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
Zawartość opakowania: 300 g.
Producent:
Bio Planet S.A.
Wilkowa Wieś 7,
05-084 Leszno
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Ciasteczka z płatkami gryczanymi
Składniki na 12 sztuk
-
jajko½ szklanki cukru trzcinowego1 szklanka płatków gryczanych50 g miękkiego masła1 łyżeczka pasty waniliowejszczypta soliczubata łyżka masła orzechowego¼ szklanki wiórków kokosowych¼ szklanki płatków migdałowych¼ szklanki żurawiny suszonej¼ szklanki rodzynek
Sposób przygotowania
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajo, pastę waniliową i masło orzechowe. Mieszamy do połączenia składników. Dosypujemy wszystkie sypkie składniki i dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy po 1 łyżce masy i lekko spłaszczamy zwilżoną dłonią. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut lub do zarumienienia. Po upieczeniu przy pomocy szpatułki przekładamy ciastka na kratkę i studzimy.