

BIO Orzechy piniowe 100 gram
Opis
SKŁADNIKI
orzeszki piniowe* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczne orzeszki piniowe charakteryzują się lekkim, żywicznym posmakiem. Stanowią składnik włoskiego sosu pesto. Polecamy jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do sosów, sałatek, makaronów i ciast. Wyśmienicie smakują uprażone na patelni lub w piekarniku. Orzeszki przed bezpośrednim spożyciem zalecamy poddać obróbce cieplnej.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 2943 kJ / 713 kcal
Tłuszcz - 68 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 4,9 g
Węglowodany - 9,4 g
w tym cukry - 3,6 g
Białko - 14 g
Sól - 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj producenta: Polska
Certyfikat bio: jest
Kraj pochodzenia składników: Rosja
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
Zawartość opakowania: 100 g.
Producent:
Bio Planet S.A.
Wilkowa Wieś 7,
05-084 Leszno
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Sałatka szpinakowa z orzechami piniowymi
Składniki (2 porcje):
- garść świeżego szpinaku baby
- 5 suszonych pomidorów z oleju
- 1 łyżka oleju z pomidorów
- 1/2 szklanki suchego makaronu wstążki
- 20g orzechów piniowych
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Szpinak płuczemy i wrzucamy do miski. Orzechy piniowe prażymy na suchej patelni. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po przestygnięciu makaronu i orzechów wrzucamy je do szpinaku. Pomidory suszone kroimy w paski i razem z łyżką oleju, z którego je wyciągnęliśmy, dokładamy do sałatki. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.