

BIO Orzechy laskowe 100 gram
Opis
SKŁADNIKI
orzechy laskowe* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczne orzechy laskowe to bardzo pożywny owoc leszczyny. Są podstawowym składnikiem mieszanki studenckiej. Zmielone grubo lub na mąkę wchodzą w skład ciast, past i innych deserów. Doskonale smakują jako dodatek do pieczenia chleba lub do porannej owsianki.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 2785 kJ / 674 kcal
Tłuszcz - 62 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 4,5 g
Węglowodany - 11 g
w tym cukry - 4,6 g
Białko - 14 g
Sól - 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj producenta: Polska
Certyfikat bio: jest
Kraj pochodzenia składników: Turcja
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
Zawartość opakowania: 100 g.
Producent:
Bio Planet S.A.
Wilkowa Wieś 7,
05-084 Leszno
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Krem z orzechów laskowych
Składniki: około 280 ml kremu
- 80g orzechów laskowych (2/3szkl. dałam około 100g- po obraniu)
- 3/4 szkl. mleka słodzonego skondensowanego
- 90 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki miodu
Wykonanie:
Orzechy obieramy i prażymy w piekarniku około 10-15 min. Następnie studzimy i obieramy z brązowej skórki. Orzechy blenderujemy na płynną masę ( ok. 10 min). Trzeba robić przerwy w blendowaniu i uważać, żeby nie spalić silnika.
W rondelku (z grubym dnem!) rozpuszczamy czekoladę w mleku skondensowanym. Mieszamy cały czas aby mleko nie przypaliło się. Gdy cała czekolada się rozpuści, przelewamy ją do masy orzechowej. Mieszamy dokładnie do połączenia składników. Gotowy krem przelewamy do słoiczka i odstawiamy do stężenia.