

BIO Mąka pszenna chlebowa typ 750 - 1kg
Opis
SKŁADNIKI
mąka pszenna chlebowa typ 750* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczna mąka pszenna "chlebowa" otrzymywana jest przez rozdrobnienie oczyszczonych ziaren pszenicy zwyczajnej. Jest podstawowym składnikiem wyrobów piekarniczych, ale może służyć również do wszelkiego rodzaju wypieków oraz wyrobów mącznych.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1524 kJ / 360 kcal
Tłuszcz - 1,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 74 g
w tym cukry - 0,5 g
Białko - 9,1 g
Sól - 0,08 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
SZCZEGÓŁY
Kraj producenta: Polska
Certyfikat bio: jest
Kraj pochodzenia składników: Polska
WEGETARIAŃSKI
Zawartość opakowania: 1000 g.
Producent:
Bio Planet S.A.
Wilkowa Wieś 7,
05-084 Leszno
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Prosty chleb pszenny
Składniki na 1 bochenek:
-
700 g mąki pszennej chlebowej
-
2 łyżeczki soli
-
25 g miękkiego masła
-
1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g drożdzy świeżych
-
1 łyżeczka cukru
-
150 ml ciepłego mleka
-
300 ml ciepłej wody
W większej misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło. Dosypać drożdże i cukier. Dodać mleko, wodę i wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na oprószonej powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki. Pozostawić w misce, przykryte ściereczką, do dwukrotnego powiększenia objętości.
Ciasto po urośnięciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, lub dłużej do podwojenia objętości i napuszenia.
Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką.
Piekarnik rozgrzać do 230º C i piec bochenek przez 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 200º C i piec kolejne 20 - 25 minut. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce.