

BIO Mąka jaglana 500 gram
Opis
SKŁADNIKI
mąka jaglana* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczna mąka jaglana uzyskana z obłuszczonego ziarna prosa. Charakteryzuje się orzechowym aromatem i słodko-gorzkim posmakiem. Wypieki z mąki jaglanej są bardzo jasne i wyróżnia je delikatny smak. Polecamy do wyrobu ciasteczek w połączeniu z mąką ryżową, także do naleśników i placków w połączeniu z mąką gryczaną. Doskonała również do zagęszczania potraw, gdyż nie tworzy grudek i ma neutralny smak.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1536 kJ / 363 kcal
Tłuszcz - 3,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,9 g
Węglowodany - 69 g
w tym cukry - 1,5 g
Białko - 11 g
Sól - 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
SZCZEGÓŁY
Kraj producenta: Polska
Certyfikat bio: jest
Kraj pochodzenia składników: Ukraina
WEGETARIAŃSKI
Zawartość opakowania: 500 g.
Producent:
Bio Planet S.A.
Wilkowa Wieś 7,
05-084 Leszno
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
BUŁECZKI Z MĄKĄ JAGLANĄ
Składniki:
1 szklanka mąki razowej
1,5 szklanki mąki białej pszennej
0,5 szklanki mąki jaglanej
0,5 szklanki mąki owsianej
1 szkalnka mleka migdałowego lub innego mleka roślinnego
0,5 szklanki wody
2 łyżki drożdży suchych
2 łyżeczki soli
¼ szklanki oleju
2 łyżki siemienia lnianego
Rozprowadzamy drożdże w ciepłej wodzie.
Mieszamy suche składniki, a potem dodajemy rozpuszczone drożdże i mleko.
Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 min. aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość). Potem znowu mieszamy kilka minut i formujemy bułeczki.
Smarujemy wierzch bułeczek białkiem jajka i posypujemy np. ziaranami sezamu czy ziołami.
Odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenie objętości). Po wyrośnięciu wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 15-20 min w temp. ok. 200 C
Z przepisu wychodzi ok. 10 bułek.