

BIO Mąka Gryczana pełnoziarnista 500 gram
Dostępność:
na wyczerpaniu
Wysyłka w:
5 dni
Cena:
8,80 zł
8.80
* - Pole wymagane
Opis
Ekologiczna mąka uzyskana poprzez zmielenie nieoczyszczonych ziaren gryki, tzn. nie pozbawionych zewnętrznych fragmentów ziarna (okrywy owocowo-nasiennej) należy do jednej z najbardziej odżywczych mąk. Najczęściej stosowana do wyrobu ciasta naleśnikowego, makaronu, klusek, placków oraz przy wypieku blinów. Doskonała również do ciemnego zimowego chleba w połączeniu z innymi mąkami.
Wartość odżywcza w 100 g:
wartość energetyczna: 323 kcal(1351 KJ)
białko-4,7 g
węglowodany-72,8 g
tłuszcz-0,8 g
Zawartość opakowania 500 g. lub 1000 g.
Produkt Rolnictwa Ekologicznego.
Producent:
Bio Planet S.A.
Wilkowa Wieś 7,
05-084 Leszno
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Bułki z przedziałkiem, z ostropestem i mąką gryczaną
Składniki (na 9 bułek):
- 500 g mąki pszennej 550
- 50 g mąki gryczanej
- 20 g świeżych drożdży
- 10 g soli
- 15 g cukru
- 150 g letniego mleka
- 100 g letniej wody
- 30 g masła
- 30 g nasion ostropestu
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Rozpuść w wodzie sól. W miseczce rozetrzyj drożdże z cukremu, zalej odrobiną mleka i wymieszaj. Odstaw na kilkanaście minut. W tym czasie na patelni roztop masło.
- Do dużej miski przesiej obie mąki i je wymieszaj. Dodaj wodę z solą, jajko, mleko, oraz rozpuszczone drożdże z cukrem. Dokładnie wszystko wymieszaj i wyrabiaj dopóty, dopóki ciasto nie zacznie odklejać się od ścianek miski. Wtedy dodaj roztopione masło i kontynuuj wyrabianiej, do czasu całkowitego wchłonięcia się masła.
- Wyłóż ciasto na blat roboczy i uformuj z niego kulę. Przełóż kulę ciasta do natłuszczonej miski. Odstaw ciasto do wyrastania w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na 2 godziny. Mniej więcej do podwojenia się jego objętości.
- Podziel ciasto na 9 równych części (po około 105 g). Każdą z nich rozpłaszcz, następnie utwórz kulkę formując sakiewkę. Rozpłaszczenie i formowanie powtórz. Po powtórnym uformowaniu kulki, obtocz ją w mące i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po uformowaniu bułek przykryj je i odstaw w cieple do powtórnego wyrastnia, tym razem na 20 - 30 minut.
- Nastaw piekarnik na temperaturę 200 °C. W czasie, gdy się nagrzewa, podziel bułki na pół, dociskając do samego końca skrobką, lub patyczkiem do szaszłyków albo tępą stronę grubego noża.
- Wstaw blachę z bułkami do nagrzanego piekarnika, piecz 12 - 14 minut. Od 12. minuty pieczenia obserwuj bułki, aby zanadto się nie przypiekły.
- Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.