

BIO Kaszka kukurydziana
Opis
SKŁADNIKI
kaszka kukurydziana* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczna kaszka kukurydziana otrzymywana z ziaren kukurydzy. Przygotowuje się z niej słynną włoską polentę lub rumuńską mamałygę, która smakuje zarówno na słodko, np. na śniadanie z suszonymi owocami, jak i na słono do dań głównych. Kaszka służy również jako zagęszczacz do zup i sosów, a po zmieleniu na mąkę przygotowuje się z niej również placki, puddingi, ciasta.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kaszkę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszki na 2 porcje wody) na małym ogniu ok.10 -15 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1595 kJ / 377 kcal
Tłuszcz - 1,8 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany - 78 g,
w tym cukry - 1,2 g
Białko - 7,5 g
Sól - 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
SZCZEGÓŁY
Certyfikat bio: jest
Kraj pochodzenia składników: Włochy
WEGETARIAŃSKI
Zawartość opakowania: 500 g.
Producent:
Bio Planet S.A.
Wilkowa Wieś 7,
05-084 Leszno
Polenta to rodzaj włoskiej mamałygi, której musisz spróbować :)
POLENTA - składniki:
- 2 szklanki kaszy kukurydzianej
- 2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju do smażenia
POLENTA - sposób przygotowania: W dużym rondlu o grubym dnie zagotować 6 szklanek wody z solą. Mieszając, wsypać do wrzątku kaszkę kukurydzianą. Mocno zmniejszyć ogień i gotować kaszkę bez przykrycia, często mieszając, aż bardzo zgęstnieje, tj. ok. 50 min. Blachę (28 x 18 x 5 cm) wysmarować 2 łyżeczkami oleju. Przełożyć kaszę i rozsmarować ją równą warstwą na dnie blachy. Pozostawić bez przykrycia na 8 godz. w temperaturze pokojowej, by polenta stwardniała. Następnie przełożyć ją na stolnicę, pokroić wzdłuż krótszego boku na paski szerokości 3 cm, a potem na prostokąty długości 5-8 cm. Obsmażyć kostki ze wszystkich stron na pozostałym oleju. Podawać jako przystawkę lub dodatek do smażonych mięs.