

BIO Kasza manna 500 gram
Opis
SKŁADNIKI
kasza manna* (zawiera gluten) 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczna kasza manna (grysik) jest otrzymywana w trakcie przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy zwyczajnej. Zawiera gluten, co jest jej zaletą w przygotowywaniu puddingów i legumin, czy popularnej, gęstej kaszki manny z owocami. Doskonale sprawdza się również jako dodatek do zup, ciast, wypieków i zapiekanek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
kaszki manny na mleku: zagotować 1/2 l mleka, do gotującego się mleka wsypać 3 łyżki stołowe kaszy. Gotować 10-15 min. od czasu do czasu mieszając.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1536 kJ / 362 kcal
Tłuszcz - 1,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 77 g, w tym cukry - 0,1 g
Białko - 8,7 g
Sól - 0,03 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
SZCZEGÓŁY
Kraj producenta: Polska
Certyfikat bio: jest
Kraj pochodzenia składników: Polska
WEGETARIAŃSKI
Zawartość opakowania: 500 g.
Producent:
Bio Planet S.A.
Wilkowa Wieś 7,
05-084 Leszno
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Ciasto budyniowe z kaszą manną
Składniki:
CIASTO KRUCHE
100g mąki pszennej
50g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
MASA
2 jajka
1 białko
80g cukru pudru
sok wyciśnięty z 0,5 dużej cytryny
200g kwaśnej śmietany 18%
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
4 łyżki kaszy manny
szczypta soli
Wykonanie:
CIASTO KRUCHE
- mąkę, posiekane masło i cukier oraz żółtko połączyć razem i zagnieść ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce
- tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki lekko posmarować tłuszczem
- spód i boki tortownicy wyłożyć cienko ciastem, tak, by sięgało do połowy wysokości formy, nakłuć widelcem i piec przez 10-15 minut w 180 stopniach
- podpieczone ciasto wyjąć i lekko ostudzić
MASA
- żółtka oddzielić od białek, przełożyć do rondelka z cukrem i sokiem z cytryny, dokładnie rozbełtać, postawić na małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając
- gdy masa zacznie lekko gęstnieć, zdjąć ją z ognia, dodawać stopniowo śmietanę, cały czas energicznie mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji
- do masy wsypać proszek budyniowy i kaszę mannę, wymieszać do połączenia się składników
- do białek (3szt.) dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę
- pianę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać
- gotową masę wylać na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika
- piec w 180 stopniach przez około 40 minut
- ciasto jest gotowe, gdy wierzch jest sprężysty
- ciasto studzić poza piekarnikiem, po wystygnięciu przechowywać w lodówce