Ekologiczny karob w proszku BIO Planet - do wypieków, do ciast, do deserów!
Ekologiczny karob to pozbawione nasion i zmielone strąki drzewa karobowego, zwanego szarańczynem strąkowym. Strąki szarańczynu, zwane również chlebem świętojańskim, wysuszone i zmielone mają ciemnobrązową barwę i mogą stanowić substytut tradycyjnego kakao. Karob polecamy do wszelkiego rodzaju wypieków, deserów i polew.
EKO karob -naturalny i bezpieczny
Karob historycznie, pochodzi z Bliskiego wschodu. Jest substancją, która pozyskuje się ze strąków drzewa karbowego. Karob BIO Planet pochodzi z terenów certyfikowanych ekologicznie, co zapewnia najwyższą jakość i niepowtarzalny smak. Karob BIO Planet to produkt w 100% ekologiczny, całkowicie bezpieczny, posiada certyfikat BIO.
Karob - do czego używać? Zastosowanie karobu
Karob jest często wykorzystywany jako zamiennik kakao. Jest jednak mniej tłusty i nie zawiera kofeiny. Można go stosować do bardzo wielu dań, ciast, wypieków i deserów. Możesz dosypywać go do ulubionych koktajli, czy z jego pomocą zrobić pyszny domowy budyń. Karob może posłużyć także jako baza do zrobienia pysznej pasty na kanapki, czy klasycznego ciasta karobowego! Pod opisem produktu znajdziesz przepis na domową nutellę z karobu!
Karob BIO Planet - dodatkowe informacje
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g; Wartość energetyczna - 1017 kJ/ 241 kcal: Tłuszcz - 0,7 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g, Węglowodany - 49 g w tym cukry - 41 g, Białko - 4,6 g, Sól - 0,09 g
- INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- CERTYFIKAT BIO: jest
- POCHODZENIE SKŁADNIKÓW: Włochy
- Produkt WEGETARIAŃSKI,WEGAŃSKI
- ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA: 200 gramów
- PRODUCENT: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadamy! :)
Karob - przepis na domową nutellę z karobu
Domowa nutella
Składniki:
- 1,5 szklanki orzechów laskowych
- 2-3 łyżki pasty daktylowej
- szczypta soli
- 2-3 łyżki karobu
Wykonanie:
- Orzechy podpiekamy w piekarniku (w temp. 180 C) ok 10-15 min. Następnie bierzemy do ręki garść orzechów, pocieramy jedne o drugie i w ten sposób zdzieramy skórkę.
- Miksujemy orzechy w robocie kuchennym. Po zmiksowaniu dodajemy resztę składników.
- Można przechowywać do 2 tygodni w lodówce.