

BIO Imbir 60 gram
Opis
Imbir pochodzi z Malezji. Roślina wieloletnia z rodziny imbirowatych, obecnie nie występuje w stanie dzikim, o pędach dorastających do 100 cm. Liście długie lancetowate, obejmujące łodygę długą pochwą. Kwiaty drobne zebrane w kłosowate kwiatostany. Korzeń to grube kłącza silnie rozgałęzione. Przyprawa bez chemii.
Imbir stosuje się jako przyprawę do zup , pieczonego mięsa wieprzowego, dziczyzny, baraniny. Dodaje delikatnego smaku potrawom z ryżu, jajek, słodkim deserom, kompotom, różnym słodyczom. Imbir dodaje się do ogórków marynowanych i dyni marynowanej.
Składniki: 100% BIO imbir
Zawartość opakowania: 60 gram.
Producent: Dary Natury
Mirosław Angielczyk Dary Natury
Koryciny 73
17-315 Grodzisk
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Słodkie ziemniaki pieczone z imbirem
Składniki:
1300 g obranych i pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków
120 ml (1/2 szkl.) miodu
3 łyżki suszonego imbiru
2 łyżki oleju z orzecha włoskiego
1 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 200°C.
W dużej misce wymieszać słodkie ziemniaki, miód, imbir, olej z orzechów włoskich, kardamon i pieprz. Przełożyć wszystko do dużej brytfanny lub żeliwnej patelni.
Wstawić ziemniaki do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut, po czym przemieszać, by odsłonić kawałki ze spodu. Piec przez kolejne 20 minut, aż będą miękkie i na wierzchu skarmelizowane.