ta ekologiczna herbatka kurkumowa to zrównoważone połączenie bio jakości kłącza kurkumy, bio słodkiej lukrecji, delikatnego bio rumianku, bio korzenia mniszka i aromatycznych przypraw. Dodatek bio czarnego pieprzu wyostrza subtelny smak herbaty, zwiększając jednocześnie wyjątkowe właściwości bio kurkumy.
BIO kurkuma, znana głównie pod postacią żółtego proszku, to tak naprawdę kłącze tropikalnej byliny – ostryżu długiego (ze względu na pokrewieństwo z imbirem, roślinę nazywa się też imbirem żółtym, ale także szafranicą lub żółcieniem).
Ojczyzną kurkumy jest Azja Południowo-Wschodnia, a tradycja jej uprawy sięga 5000 lat. Do Europy trafiła prosto z Indii, gdzie jest traktowana nie tylko jako składnik potraw, lek i barwnik, ale także jako element min. rytuału małżeństwa.
W Indiach nazywa się ją także złotem Indii, od wieków stosuje się ją medycynie Ajurwedyjskiej. Głównym i kluczowym składnikiem jest kurkumina, jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, oczyszczającym i przeciwnowotworowym.
Posiada silne działanie antyoksydacyjne oraz pobudza aktywność mechanizmów obronnych organizmu. Dzięki temu zapobiega zbyt wczesnemu starzeniu się, chorobom serca, infekcjom bakteryjnym, chorobom stawów, kości, mięśni, oczu czy wątroby. Jest skuteczniejsza, niż niektóre leki przeciwzapalne.
Wspomaga oczyszczanie wątroby z toksyn, więc jest idealna dla osób, które narażone są na co dzień na spaliny, zanieczyszczenia miejskie, dodatki do żywności czy też różne używki.
Bardzo ważne! Kurkuma używana razem z czarnym pieprzem zwiększa przyswajanie kurkuminy do nawet 2000 %!