

BIO Cynamon cejloński mielony
Opis
SKŁADNIK
ekologiczny cynamon cejloński mielony 100%
OPIS
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
INFORMACJA ALERGENNA
może zawierać gorczycę i seler.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
SZCZEGÓŁY
Certyfikat bio: jest
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
Zawartość opakowania: 50 g.
Producent:
Bio Planet S.A.
Wilkowa Wieś 7,
05-084 Leszno
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej,
1 i 1/2 szklanki mleka,
50 g drożdży,
1/2 szklanki cukru,
3 żółtka, 100 g masła,
szczypta soli
Jabłka:
1/2 kg jabłek,
1 łyżka cynamonu cejlońskiego
Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej,
100 g miękkiego masła,
1 łyżka oleju,
1/2 szklanki cukru
Budyń:
1/2 litra mleka,
1 budyń waniliowy z cukrem,
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki połączyć z gorącym mlekiem, całość dokładnie wymieszać, ostudzić. Drożdże wymieszać z połową cukru, a gdy się rozpuszczą, połączyć z mąką i mlekiem. Całość razem dokładnie wymieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Pozostałą mąkę pszenną przesypać do miski. Żółtka utrzeć na puszystą masę z solą i pozostałym cukrem. Następnie przełożyć do miski z mąką pszenną. Dodać również rozczyn i razem wyrobić. Na koniec dodać do ciasta roztopione i ostudzone masło. Całość ponownie wymieszać, wyrabiać ciasto ręką, aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
Jabłka
Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki, obsypać cynamonem i wymieszać.
Kruszonka
Wszystkie składniki kruszonki wymieszać razem i zgnieść ręką. Kruszonka powinna wyjść sypka.
Budyń
W 1 szklance mleka rozpuścić budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować i wlać rozmieszany budyń. Zagotować, i jeszcze chwilkę pogotować, cały czas mieszając.
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć drożdżowe ciasto. Na nim rozłożyć plasterki jabłek (wcisnąć do ciasta) i wyłożyć gorący budyń waniliowy (rozkładać łyżką). Na wierzch ciasta rozsypać kruszonkę. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180-190 °C.