

BIO Cukier puder trzcinowy 300 gram
Opis
SKŁADNIKI
cukier puder trzcinowy* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczny cukier puder trzcinowy, nierafinowany, uzyskany ze zmielenia brązowego cukru trzcinowego. Charakteryzuje się dobrą rozpuszczalnością. Nadaje potrawom walory smakowe i estetyczne. Polecamy do wypieków, deserów.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1700 kJ / 400 kcal
Tłuszcz - 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 100 g
w tym cukry - 98 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj producenta: Polska
Certyfikat bio: jest
Kraj pochodzenia składników: Brazylia
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
Zawartość opakowania: 300 g.
Producent:
Bio Planet S.A.
Wilkowa Wieś 7,
05-084 Leszno
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Tarta z orzechami włoskimi i karmelową polewą
Składniki na kruche ciasto
200 g mąki
100 g masła
100 g cukru pudru trzcinowego
1 małe jajko
Składniki na orzechową masę:
200 g obranych orzechów włoskich
65 g śmietany 30%
30 g cukru pudru trzcinowego
1 małe jajko
Dodatkowo:
150 g ładnych połówek orzechów włoskich
125 g cukru kryształu na karmel
ok. 50 g śmietany 30%
Przygotowanie:
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać cukier i schłodzone masło dokładnie
posiekać nożem na "kaszę". Dodać całe jajko i szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w przezroczystą folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki. Włożyć do foremki dociskając do dna i brzegów, wyrównać. Wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik zagrzać do temperatury 180 stopni (program góra/dół). Przygotować folię aluminiową i suchy groch lub kaszę do pieczenia aby ciasto uzyskało porządany kształt. Kiedy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, ciasto w foremce wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonych grochem. Wstawić do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie zdjąć folię z grochem i dopiec około 5-10 minut, aby środek lekko zrumienił się. Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem masy.
W czasie, kiedy piecze się ciasto kruche, przygotować masę orzechową: orzechy włoskie posiekać, wymieszać
z cukrem, śmietaną i jajkiem. Nałożyć na przestudzony kruchy spód i dokładnie rozprowadzić po całej powierzchni. Dopiec w piekarniku przez około 5- 10 minut. Wyjąć i ostudzić. Połówki orzechów ułożyć na całej
powierzchni tarty.
Przygotować polewę karmelową. Na suchą patelnię wysypać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści. Kiedy będzie
płynny i nabierze brązowej barwy dolewać śmietanę i energicznie całość mieszać. Całość ma się zagotować.
Karmelową polewę nabierać łyżką i polewać wierzch ciasta. Polewa powinna wniknąć w szczeliny pomiędzy
orzechami, staramy się pozostawić na wierzchu kawałki orzechów. Dlatego najlepiej zrobić to szybko, ponieważ
polewa szybko gęstnieje.