BIO cukier puder trzcinowy BIO Planet 300 g
- ekologiczny cukier puder trzcinowy
- z certyfikatem BIO
- bardzo dobrze łączy się ze składnikami ciast
- dobrze rozpuszczalny
- poprawia smak i wygląda deserów
- w opisie znajdziesz przepis na tartę z cukrem pudrem
Płatności ratalne i odroczone!
30 dni na zwrot produktów
Ekologiczny cukier puder trzcinowy BIO Planet - przypudruj swoje wypieki!
Ekologiczny cukier puder trzcinowy, nierafinowany, uzyskany ze zmielenia brązowego cukru trzcinowego. Charakteryzuje się dobrą rozpuszczalnością. Nadaje potrawom walory smakowe i estetyczne. Polecamy do wypieków, deserów, które dzięki niemu wyglądać i smakować będą znacznie lepiej!
Trzcinowy cukier puder - do czego możesz go użyć?
- świetnie łączy się z innymi składnikami ciast i deserów
- rozpuszcza się bardzo dobrze, więc może być jednym ze składników wypieków
- bardzo estetycznie ozdabia ciasta, np. szarlotkę, czy biszkopt
- znakomicie łączy się z masłem jeśli przygotowujesz krem do tortu
- sprawdzi się jako super posypka do naleśników, placków, racuchów
EKO wypieki z ekologicznym cukrem pudrem
Jeśli szukasz cukru pudru najwyższej jakości, to cukier puder trzcinowy jest takim produktem. Jest zdrowszy od cukru białego, ale o tym przeczytasz później, jest do tego ekologiczny! Pochodzi z surowca ekologicznego, rosnącego na czystych terenach z dala os oprysków i nawozów. Nie zawiera konserwantów, dzięki czemu ma w 100% naturalny smak i zapach. Jego najwyższą jakość potwierdza certyfikat BIO.
Właściwości cukru trzcinowego
Z pewnością warto wybierać cukier puder trzcinowy zamiast białego. Dlaczego? Bo jest zdrowszy! W przeciwieństwie do cukru białego zawiera składniki mineralne takiej jak potas, magnez, fosfor, jest również źródłem witamin z grupy B oraz beta-karotenu. To dlatego zamiast cukru białego używaj trzcinowego!
BIO trzcinowy cukier puder BIO Planet - dodatkowe informacje
- SKŁADNIKI: cukier puder trzcinowy* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1700 kJ / 400 kcal; Tłuszcz - 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g; Węglowodany - 100 g w tym cukry - 98 g; Białko - 0 g; Sól - 0 g
- INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Polska; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Brazylia; WEGETARIAŃSKI; WEGAŃSKI; Zawartość opakowania: 300 g.; Producent: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Przepis z cukrem pudrem: Tarta z orzechami włoskimi i karmelową polewą
Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki, 100 g masła, 100 g cukru pudru trzcinowego, 1 małe jajko
Składniki na orzechową masę: 200 g obranych orzechów włoskich, 65 g śmietany 30, 30 g cukru pudru trzcinowego, 1 małe jajko
Dodatkowo: 150 g ładnych połówek orzechów włoskich, 125 g cukru kryształu na karmel, ok. 50 g śmietany 30
Przygotowanie: Mąkę wsypać na stolnicę, dodać cukier i schłodzone masło dokładnie posiekać nożem na "kaszę". Dodać całe jajko i szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w przezroczystą folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki. Włożyć do foremki dociskając do dna i brzegów, wyrównać. Wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik zagrzać do temperatury 180 stopni (program góra/dół). Przygotować folię aluminiową i suchy groch lub kaszę do pieczenia aby ciasto uzyskało porządany kształt.
Kiedy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, ciasto w foremce wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonych grochem. Wstawić do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie zdjąć folię z grochem i dopiec około 5-10 minut, aby środek lekko zrumienił się. Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem masy.
W czasie, kiedy piecze się ciasto kruche, przygotować masę orzechową: orzechy włoskie posiekać, wymieszać z cukrem, śmietaną i jajkiem. Nałożyć na przestudzony kruchy spód i dokładnie rozprowadzić po całej powierzchni. Dopiec w piekarniku przez około 5- 10 minut. Wyjąć i ostudzić. Połówki orzechów ułożyć na całej powierzchni tarty.
Przygotować polewę karmelową. Na suchą patelnię wysypać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści. Kiedy będzie płynny i nabierze brązowej barwy dolewać śmietanę i energicznie całość mieszać. Całość ma się zagotować. Karmelową polewę nabierać łyżką i polewać wierzch ciasta. Polewa powinna wniknąć w szczeliny pomiędzy orzechami, staramy się pozostawić na wierzchu kawałki orzechów. Dlatego najlepiej zrobić to szybko, ponieważ polewa szybko gęstnieje.