

BIO Amarantus ekspandowany 100 g
Opis
SKŁADNIKI
amarantus ekspandowany* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczny amarantus jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin (pseudozbóż) uprawianych na świecie. Amarantus ekspandowany (popping) jest gotowym produktem do bezpośredniego spożycia. Proponujemy jako wartościowy zagęszczacz do kotletów warzywnych i strączkowych lub jako panierka, także do pieczenia ciast i chleba. Może stanowić dodatek do musli lub posypkę do deserów i sałatek.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1879 kJ / 445 kcal
Tłuszcz - 5,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 76 g, w tym cukry - 0 g
Białko - 17 g
Sól - 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
SZCZEGÓŁY
Kraj producenta: Polska
Certyfikat bio: jest
Kraj pochodzenia składników: Indie
PRODUKT WEGETARIAŃSKI
Zawartość opakowania: 100 g.
Producent:
Bio Planet S.A.
Wilkowa Wieś 7,
05-084 Leszno
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
- SUCHE
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1/2 szkl amarantusa ekspandowanego
- przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 2/3 łyżeczki imbiru,1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki sody
- dla dzieci z pełnym uzębieniem: garść pokruszonych orzechów
- MOKRE
- • 3/4 szklanki purée z dyni/jabłka*
- • 2 łyżki oleju np z prestek winogron, ryżowy
- • banan
- • bardzo słodka mała gruszka (obrana)
- • 1 łyżka syropu ryżowego/klonowego (2 łyżki żeby były bardzo słodkie)
- 1/2 szklanki aronii
- Piekarnik rozgrzej do 180 C na termoobiegu. W dużej misce połącz suche składniki, a mokre zmiksuj w blenderze.
- Dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając łyżką. Kiedy tylko składniki się połączą wsyp aronię i delikatnie wmieszaj ją w ciasto.
- Przy pomocy 2 łyżeczek nakładać (1 nabieramy ciasto, a 2 zdejmujemy ciasto) na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w 180 C na termoobiegu. Delikatnie się zrumienią.
Kotlety z indyka z amarantusem
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 8 łyżek amarantusa ekspandowanego
- 2 łyżki płatków owsianych
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy lub inne ulubione
Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku. Uformuj kotleciki (wychodzi około 18 sztuk z całej masy). Piecz w 200 stopniach około 20 minut. Po 10-12 minutach przekręć kotlety na drugą stronę. Podawać je można dosłownie do wszystkiego, nawet jeść na zimno na kanapce. Pycha!
Sałatka piękności
- 1 kiwi
- 1 mandarynka
- 1 małe jabłko
- 10 migdałów
- 1 łyżeczka pestek dyni
- 4 łyżki amarantusa ekspandowanego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki opcjonalnie
Przygotowanie: Owoce pokrój dowolnie i wrzuć do miseczki, dodaj pestki, migdały i amarantus. Zalej jogurtem/kefirem/maślanką jeśli lubisz.