


Amarantus
Opis
SKŁADNIKI
amarantus* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczny amarantus jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin (pseudozbóż) uprawianych na świecie. Doskonały do porannej owsianki, do pieczenia chleba, ciast, zup i dań zbożowych.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
uprzednio wypłukane na gęstym sicie ziarno amarantusa gotujemy w proporcji 1:2 (1 porcja amarantusa na 2 porcje wody) ok. 20 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1692 kJ / 401 kcal
Tłuszcz - 6,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,5 g
Węglowodany - 66 g
w tym cukry - 1,7 g
Białko - 15 g
Sól - 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
SZCZEGÓŁY
Certyfikat bio: jest
Kraj pochodzenia składników: Indie
Kraj pochodzenia składników: Indie
WEGETARIAŃSKI
Zawartość opakowania: 500 g lub 1000 g
Producent:
Bio Planet S.A.
Wilkowa Wieś 7,
05-084 Leszno
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Sernik na zimno z marakują
- 70 g białego sezamu
- 40 g amarantusa
- 130 g cukru
- 2 łyżki wody różanej
- 30 g masła
Naszykuj tortownicę o średnicy 20 cm. Rozpuść w rondlu łyżkę masła, wysmaruj nim boki i dno tortownicy. Po czym wyłóż ją dokładnie papierem do pieczenia. Papier musi dobrze przylegać do formy.
Sezam i amarantus upraż na suchej patelni i przełóż do dużej miski.
Cukier wrzuć do rondla z grubym dnem, ustaw palnik na średnią moc (w przypadku kuchenek elektrycznych na 3-4) i gotuj, nie mieszając do momentu w którym cukier zacznie się rozpuszczać. Zamieszaj delikatnie rondlem, aż cukier rozpuści się całkowicie. Gotuj do momentu, w którym karmel osiągnie złocisto-brązowy kolor. Dodaj wodę różaną i masło, masa zacznie bulgotać i tężeć – tak ma być. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż do uzyskania gładkiej masy.
Wlej masę karmelową do ziaren i dobrze wymieszaj. Szybko wylej ją na dno tortownicy, i wyrównaj. Odstaw formę w chłodne miejsce i przygotuj masę jogurtową.
Masa jogurtowa:
- 1 kg dobrego jogurtu greckiego
- 3 – 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 8 płatków żelatyny
- 1 szklanka zimnej wody
Namocz płatki żelatyny w zimnej wodzie przez około 10 minut. W misie miksera umieść razem: jogurt, cukier puder i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Namoczoną żelatynę dokładnie odciśnij z wody, przełóż do rondelka, rozpuść i ostudź. Dodaj do niej trochę masy jogurtowej i dokładnie wymieszaj. Następie, partiami, dodawaj jogurt do żelatyny (cały czas mieszając).
Gotową masę wylej na ostudzony spód, wyrównaj i odstaw w chłodne miejsce dopóki nie stężeje.
Galaretka:
- 8 marakui
- 1/4 szklanki wody + 1 szklanka do namoczenia żelatyny
- 2 łyżki drobnego cukru
- 4 płatki żelatyny
Namocz płatki żelatyny w zimnej wodzie przez około 10 minut. Marakuję umyj, przekrój na pół i wyjmij z niej miąższ.
W duży rondlu zagotuj miąższ marakui razem z pestkami, 1/4 szklankę wody i cukier. Zdejmij garnek z rondla i dodaj odciśniętą z wody żelatynę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Dokładnie ostudź masę i przelej na zastygnięty jogurtowy spód.
Zostaw w chłodzie do całkowitego zastygnięcia galaretki. Podawaj schłodzone.