

AGAR AGAR 30 gram
Opis
Agar-agar to roślinna bezsmakowa substancja zagęszczająca wytwarzana z czerwonych alg, czyli krasnorostów, która doskonale spełnia rolę zamiennika żelatyny.
Dlaczego warto używać agar-agar zamiast żelatyny?
Agar-agar jest chętnie używany przez wegetarian, ponieważ w przeciwieństwie do żelatyny jest produktem pochodzenia roślinnego.
Ogromną zaletą agar-agaru jest to, że nie rozpuszcza się w temperaturze pokojowej. Wobec tego galaretkę z agar-agaru można trzymać przez dłuższy czas poza lodówką.
Agar-agar zmniejsza uczucie głodu, więc chętnie stosują go osoby będące na diecie odchudzającej.
Ponadto, agar-agar w około 80% składa się z błonnika, dzięki czemu przyspiesza perystaltykę jelit.
Agar-agar – co można z nim zrobić?
Znakomicie nadaje się jako substancja żelująca do wszelkich deserów takich jak galaretki, lody czy ciasta, a także do innych potraw: pasztetów, sałatek, dżemów i innych.
Zawartość opakowania: 30 gram
Jak przyrządzić galaretkę z agar-agarem?
Składniki na 1 l galaretki:
1 l soku owocowego
150 g cukru
10 g agar-agaru
Zagotować sok z cukrem. Do gotującego się soku stopniowo wsypywać agar-agar, dobrze zamieszać i ostudzić.