100% BIO spirulina platensis suplement diety 300 g.

Dostępność: 5
Wysyłka w: 5 dni
Cena: 125,00 zł 125.00
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 3.66667 (Ilość ocen: 0)
Producent: Bio Organic Foods
Kod produktu: C20F-1219F_20160323131950

Opis

100% BIO Spirulina Platensis z upraw ekologicznych w postaci prasowanych 250 mg tabletkach.

 

Spirulina to jedna z najstarszych form życia na Ziemi. Jest naturalną, niebiesko-zieloną mikro algą, której nazwa pochodzi od spiralnego kształtu jaki przyjmuje. Spirulina pojawiła się 3 miliardy lat temu rosnąc naturalnie, bez potrzeby nawozów organicznych pochodzących z innych roślin czy zwierząt. Eksperci twierdzą, że Spirulina odegrała ogromną rolę w produkcji tlenu w atmosferze. Aktualnie alga ta jest uznawana za pełnowartościowe i najbardziej bogate w składniki odżywcze pożywienie na Ziemi.

Spirulina zawiera aż 60-70% białka (znacznie więcej niż wołowina, kurczak, czy soja), 8 egzogennych i 10 endogennych aminokwasów, wysoki poziom kwasu gamma-linolenowego (GLA), beta-karoten, kwas linolowy, kwas arachidonowy, witaminę B12, żelazo, wapń, fosfor oraz kwasy nukleinowe- DNA i RNA. Jest niezwykle bogata w chlorofil i fikocyjaniny oraz posiada w swoim składzie specjalny kompleks protein białkowych, który znajduje się tylko w strukturach sinic.

Spirulina dostarcza nam ogromny wachlarz korzyści zdrowotnych prawie natychmiast po jej spożyciu. Najczęściej jednak potrzeba kilkunastu dni regularnego przyjmowania algi, aby w pełni poczuć jej działanie.

Spirulina jest naturalnym źródłem pełnowartościowego białka

Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej.
Białko pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej.
Białko pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.

Białka stanowią podstawowy budulec życia jako główny składnik Spiruliny są kluczem do wspierania doskonałego stanu zdrowia oraz dobrego samopoczucia organizmu. Białka, zbudowane są z aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi. Spośród 22 aminokwasów wchodzących w skład białek, osiem z nich zwanych egzogennymi spełnia bardzo ważną funkcję w naszym organizmie. Aminokwasy te muszą być dostarczone z pożywieniem, ponieważ organizm ludzki i zwierzęcy nie ma zdolności do syntezy tych związków z innych składników lub też syntetyzuje je w ilości niewystarczającej w stosunku do naszych potrzeb. Są również niezbędne wraz z odpowiednią ilością azotu dla prawidłowego przebiegu procesu syntezy pozostałych białek- aminokwasów endogennych. Spirulina jest źródłem wszystkich ośmiu niezbędnych aminokwasów. Białko znajdujące się w Spirulinie jest przyswajane przez organizm ludzki w 85 – 95% , co czyni ją jedną z najbogatszych i najbardziej kompletnych źródeł naturalnego pożywienia. Ściana komórkowa Spiruliny nie zawiera celulozy jest łatwostrawna, aminokwasy w niej zawarte zostają wchłaniane przez nasz organizm niemal natychmiast.

 

Spirulina to Super żywność

Spirulina posiada dużo wyższą zawartość kluczowych składników odżywczych niż inne produkty tego typu. Hodowana w ochronnej biologicznej strefie bez użycia herbicydów i pestycydów, nie zawiera substancji modyfikowanych genetycznie(GMO), przez co jest idealna również dla wegan.

Zawartość opakowania: 300 gram. Przy spożyciu 3 gram (12 sztuk po 250 mg) dziennie opakowanie 300 gram wystarcza na ok. 100 dni spożywania.

Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia.  Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Suplement diety powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla małych dzieci, w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu. 

Producent: 
Bio Organic Foods
ul. Handlowa 7
15-399 Białystok

 

Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)

Spirulinę można wykorzystać na różne sposoby, oto niektóre z nich:

 

Kopytka ze spiruliną

Składniki:

1 kg ziemniaków (ugotowanych dzień wcześniej)
2 szkl mąki plus mąka do podsypywania
1 jajko
2 łyżeczki sproszkowanej spiruliny
sól
Sposób przygotowania:

Ziemniaki dwukrotnie przecisnąć przez praskę, dodać spirulinę, wymieszać, dodać mąkę i jajko i zagnieść ciasto do uzyskania masy o jednolitym kolorze i strukturze. Masę przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Oderwać kawałek ciasta, uformować wałek i odcinać niewielkie fragmenty. Gotować partami w osolonym wrzątku z niewielkim dodatkiem oleju, żeby kopytka się nie skleiły. Od wypłynięcia na wierzch kopytka należy gotować 2-3 minuty. Moim zdaniem najlepsze są z masłem i podsmażoną cebulką :)

Placek owsiany ze spiruliną

Składniki
- 2 jajka,
- 40 g płatków owsianych (zmielonych w blenderze),
- płaska łyżeczka sproszkowanej spiruliny,
- łyżeczka sezamu,
- łyżeczka siemienia lnianego,
- łyżki oleju kokosowego (ewentualnie masła klarowanego)

Przygotowanie

Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy i smażymy z dwóch stron na rumiano.

Można podawać na słodko, np. z masłem orzechowym i owocami, lub w wersji wytrawnej, z sosem pomidorowym i warzywami.

 

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony