
Kończy się karnawał, a więc zbliżają się... imprezy kończące karnawał! Dziś mamy dla Ciebie kilka prostych przepisów na zdrowe dodatki i przekąski. Zrobisz je szybko, nie przytyjesz, a na pewno wszystkim będzie smakowało! Oto, co dla Ciebie przygotowaliśmy:
Pasta z wędzonego dorsza i koncentratu pomidorowego
Składniki:
2 wędzone dorsze
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kolorowa papryka konserwowa
1 cytryna
1 szklanka świeżego soku z pomarańczy
3 łyżki masła
Sposób przyrządzenia:
Rybę dokładnie oczyścić z ości, przełożyć do szklanego naczynia. Dodać paprykę, masło, koncentrat pomidorowy. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Do tak powstałej pasty dodać wyciśnięty sok z cytryny i wlać sok z pomarańczy. Ponownie wszystko wymieszać.
Składniki:
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
- 1 laska cynamonu (potrzebujemy 1-2 łyżeczki startej kory cynamonowej, resztę wkładamy w całości).
Cukier dokładnie mieszamy z 1-2 łyżeczkami startej kory. Umieszczamy go w szczelnie zamykanym pojemniku, wkładamy resztę kory. Cukier gotowy jest do zastosowania od razu, ale większego aromatu nabiera w miarę czasu. Smacznego!
Kluski z twarogu
Składniki:
100 g twarogu,
1 białko,
20 g mąki pszennej,
5 g masła,
płaska łyżeczka Podlaskiej przyprawy w diecie wątrobowej.
Twaróg rozetrzeć, połączyć z mąką, przyprawą, wymieszać, dodać ubitą z białka jaja pianę i wymieszać. Z przygotowanej masy formować kluski i wkładać je do wrzącej wody. Po ugotowaniu dodać masło.
Mamy nadzieję, że będzie Ci smakowało! Powodzenia!