
9 lutego, czyli w tę niedzielę, obchodzony jest Światowy Dzień Pizzy. Jakiś czas temu proponowaliśmy Wam zdrowy sos do pizzy - dziś możecie go wykorzystać do pizzy, na którą przepis podajemy Wam właśnie teraz! Gwarantujemy, że jest pyszna, bo ciasto wykonujecie z BIO mąką kukurydzianą!
Składniki
- mąka pszenna - 2 szklanki
- mąka kukurydziana - 1/2 szklanki + 1 łyżka do podsypania
- oliwa - 1/4 szklanki
- letnia woda - 1 i 1/4 szklanki
- drożdże instant - 3 łyżeczki
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 2 łyżeczki
na wierzch (opcjonalnie)
- puszka siekanych pomidorów -
- mozzarella -
- ostre salami -
- oliwki -
Sposób przygotowania
Ze wszystkich składników zagnieć elastyczne ciasto. Mąka w różnym stopniu chłonie wodę, możliwe więc, że będziesz jej musiał dodać trochę mniej lub więcej.
Miskę z gotowym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Piekarnik, z blachą w środku nagrzej do temperatury 240 oC.
Ciasto wyłóż na papier do pieczenia obsypany mąką kukurydzianą. Uformuj z niego okrąg z podwyższonym brzegiem.
Pomidory lekko odsącz, ułóż na cieście, na nie plastry mozzarelli, salami, cebulę pokrojoną w piórka, paprykę i tarty ser.
Pizzę zsuń razem z papierem na gorącą blachę. Piecz do zarumienienia ciasta, ok. 20 minut.
Gotowe. Smacznego! :)