INSTAGRAM

Światowy Dzień Pizzy - przepis na pizzę z mąką kukurydzianą

Światowy Dzień Pizzy - przepis na pizzę z mąką kukurydzianą

9 lutego, czyli w tę niedzielę, obchodzony jest Światowy Dzień Pizzy. Jakiś czas temu proponowaliśmy Wam zdrowy sos do pizzy - dziś możecie go wykorzystać do pizzy, na którą przepis podajemy Wam właśnie teraz! Gwarantujemy, że jest pyszna, bo ciasto wykonujecie z BIO mąką kukurydzianą!

Składniki

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • mąka kukurydziana - 1/2 szklanki + 1 łyżka do podsypania
  • oliwa - 1/4 szklanki
  •  letnia woda - 1 i 1/4 szklanki
  • drożdże instant - 3 łyżeczki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 2 łyżeczki

    na wierzch (opcjonalnie)
  • puszka siekanych pomidorów -
  • mozzarella -
  • ostre salami -
  • oliwki -

 

Sposób przygotowania

Ze wszystkich składników zagnieć elastyczne ciasto. Mąka w różnym stopniu chłonie wodę, możliwe więc, że będziesz jej musiał dodać trochę mniej lub więcej.

Miskę z gotowym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

Piekarnik, z blachą w środku nagrzej do temperatury 240 oC.

Ciasto wyłóż na papier do pieczenia obsypany mąką kukurydzianą. Uformuj z niego okrąg z podwyższonym brzegiem.

Pomidory lekko odsącz, ułóż na cieście, na nie plastry mozzarelli, salami, cebulę pokrojoną w piórka, paprykę i tarty ser.

Pizzę zsuń razem z papierem na gorącą blachę. Piecz do zarumienienia ciasta, ok. 20 minut.

 

Gotowe. Smacznego! :) 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl