INSTAGRAM
Kawa zakwasza organizm. Ale nie naturalna kawka!
Kawa zakwasza organizm. Ale nie naturalna kawka!

Kawa jako napój zakwasza ludzki organizm. Średnia wartość pH kawy wnosi około 5,0. Niestety, jest to jedna z wad picia kawy. Są jednak różne jej rodzaje, które zakwaszają organizm w bardzo minimalnym stopniu lub wcale.

Nasza krew posiada średnią wartość pH na poziomie od 7,35 do 7,45. Przyjmuje się, że czysta woda posiada pH neutralne. Zakwaszenie organizmu może powodować różne problemy. Kwasy to nic innego, jak produkt uboczny rozkładu białek i węglowodanów. Organizm usuwa je kilkutorowo. Głównym organem, który odpowiada za jego oczyszczanie jest wątroba. Jednak przy złych nawykach żywieniowych, stałym spożywaniu zakwaszających produktów, piciu nadmiernej ilości alkoholu , paleniu papierosów itp., proces ten jest niezwykle utrudniony. Jeżeli organizm znajduje się w przewlekłym stanie zakwaszenia, może dojść do problemów zdrowotnych. Zakwaszenie organizmu powoduje wytwarzanie toksyn, a to skutkuje niedotlenieniem komórek. W takim środowisku bardzo dobrze rozwijają się z kolei komórki nowotworowe. A zakwaszony organizm objawia się zmęczeniem, znużeniem, drażliwością. Chcąc tego uniknąć, należy wybierać kawę bez sztucznych dodatków. To kawa ekologiczna!

Kawa ekologiczna jest nieporównywalna do innych w smaku, ma niezwykle bogaty i całkowicie niepowtarzalny aromat, a jej picie to czysta przyjemność. Dzięki specjalnym warunkom upraw możemy cieszyć się jej wyjątkowością. Niestety stanowi mniejszość w ogólnej produkcji kawy, ponieważ jej uprawa wymaga spełnienia wielu warunków. Plony z takiej plantacji są niższe, a z jednego hektara uzyskuje się zdecydowanie mniej ziaren kawowca, niż z plantacji przemysłowej (ok. 1250kg z ha).

Kawa ekologiczna uprawiana jest z reguły tam, gdzie występują bardzo dobre warunki klimatyczne, sprzyjające jej naturalnemu wzrostowi i dojrzewaniu. Przy uprawie kawy ekologicznej zabronione jest stosowanie wszelkiej chemii, w tym środków chemicznych przyczyniających się do wzrostu plonów. Zabronione jest również stosowanie chemicznych środków ochrony roślin np. pestycydów stosowanych w walce ze szkodnikami i grzybami. Badania naukowe dowodzą, że pestycydy szkodzą nam przy znacznie mniejszych dawkach niż dotychczas sądzono. Jeżeli nawet ich poziom mieści się w dopuszczalnych normach, to i tak trudno w pełni ocenić ich wpływ na nasz organizm, ponieważ badania nad wpływem pestycydów na organizm prowadzi się dopiero od niedawna ok.15 lat. Wiadomo natomiast, że pestycydy mogą wpływać na system odpornościowy, hormonalny, nerwowy czy przyczyniać się do wystąpienia raka. Wielu naukowców z całego świata coraz bardziej podkreśla wpływ pestycydów na nasz organizm i poleca znaczną ostrożność w tym zakresie.

Kawę ekologiczną znajdziesz w promocji na www.zdrowysklep24.pl. Kliknij w link i sprawdź! https://zdrowysklep24.pl/pl/c/Kawy/36

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl