INSTAGRAM

Dobre przyprawy to nie tylko smak. To też zdrowie!

Dobre przyprawy to nie tylko smak. To też zdrowie!

Dobre przyprawy w naszej diecie są bardzo ważne. Dodajemy je do potraw przede wszystkim ze względu na poprawienie walorów smakowych dań, ale warto pomyśleć też o ich walorach zdrowotnych. Dobrej jakości przyprawy mogą wpłynąć pozytywnie na wiele aspektów naszego zdrowia. Jakich? 

CHILLI, czyli METABOLIZM

Chilli popularna jest w krajach Ameryki Południowej i środkowej, m.in. w Meksyku. Chilli, czyli wysuszone owoce papryki, wpływa przede wszystkim na metabolizm, więc osoby, spożywające ją mogą mieć mniejsze problemy z nadwagą. 

Pozytywny wpływ na metabolizm mogą mieć również cynamon, pieprz, imbir, kminek czy bazylia. Poza tym, przyprawy te poprawiają funkcje układu pokarmowego. Majeranek i kminek przyczyniają się do obniżenia cholesterolu, a cynamon obniża poziom cukru we krwi, w związku z czym wiele korzyści przynieść może diabetykom.

W Polce, spośród przypraw, wpływających na układ pokarmowy, popularny jest czosnek. Stosowany jest też w okresie przeziębienia, ponieważ ma dość silne działanie bakteriobójcze. Są kraje, w których dodaje się go do herbaty, wzbogacając smak i aromat. Jest jeszcze jedna ważna zaleta czosnku - rozkłada tłuszcze, dzięki temu przyspiesza metabolizm. 

KORZENIE NA TRAWIENIE

Przyprawy korzenne, czyli m.in. gałka muszkatołowa, cynamon, imbir, kurkuma, anyż, szafran, goździki, ziele angielskie, a nawet wanilia, łączy jedna zasadnicza cecha: są pikantne. W związku z tym pomagają pobudzić organizm do efektywniejszego wydzielania enzymów trawiennych, a co za tym idzie poprawiać strawność nawet ciężkich potraw. Można więc dodawać je do dań, które są ciężkostrawne, sprawdzą się zatem jako dodatek do mięs, czy dań, w których jest kapusta. 

INNE PRZYPRAWY NIEWINNE

Oczywiście to nie wszystko. Są też inne przyprawy, które działają pozytywnie na nasz organizm: 

  • Bazylia wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, stymuluje procesy trawienne u osób cierpiących na niedokwaśny nieżyt żołądka, zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego, przywraca naturalne ruchy perystaltyczne;
  • Pieprz czarny łagodzi wzdęcia, zapobiega zaparciom, poprawia krążenie, wzmaga wydzielanie trawienne;
  • Tymianek - działanie wykrztuśne i bakteriobójcze
  • Cebula wykazuje działanie przeciwinfekcyjne, działa lekko nasennie, obniża stężenie glukozy we krwi, osłabia napięcie jelit, działa wykrztuśnie, wydzielniczo;
  • Cynamon - obniża poziom cukru we krwi, jest więc dobry dla diabetyków;
  • Mięta przeciwdziała wzdęciom, nudnościom i wymiotom;

Przyprawy mogą zdziałać cuda, jednak warto wiedzieć, kiedy i jak je stosować. Oto krótka ściąga! 

  • świeże zioła dodaje się na końcu i w większych ilościach niż suszone
  • najpierw dodaje się sól, a potem zioła
  • przyprawy najlepiej rozcierać w moździerzu, bezpośrednio przed użyciem
  • pieprz świeżo zmielony jest 3-krotnie silniejszy niż pieprz ziarnisty. Należy go dodawać na początku, żeby się ulotnił podczas obróbki cieplnej.
  • majeranek i tymianek dodaje się 5 minut przed końcem gotowania
  • cząber należy dodawać do potraw 10 minut przed końcem gotowania, bo inaczej potrawa może nabrać gorzkiego smaku
  • mięso do pieczenia ( lub duszenia) posypać suszonymi ziołami kilka lub kilkanaście godzin przed dalszą obróbką- przyjmie aromat ziół

Z taką dawką wiedzy, Wasze świąteczne dania na pewno będą zdrowsze i smaczniejsze! :)

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl