INSTAGRAM

Amarantus z pomysłem - przepis na sernik!

Amarantus z pomysłem - przepis na sernik!

Ekologiczny amarantus jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin (pseudozbóż) uprawianych na świecie. Doskonały do porannej owsianki, do pieczenia chleba, dań zbożowych i... do sernika! Oto przepis na pyszny sernik z wykorzystaniem amarantusa. Lecimy! 

Sernik na zimno z marakują

  • 70 g białego sezamu
  • 40 g amarantusa
  • 130 g cukru
  • 2 łyżki wody różanej
  • 30 g masła

Naszykuj tortownicę o średnicy 20 cm. Rozpuść w rondlu łyżkę masła, wysmaruj nim boki i dno tortownicy. Po czym wyłóż ją dokładnie papierem do pieczenia. Papier musi dobrze przylegać do formy.

Sezam i amarantus upraż na suchej patelni i przełóż do dużej miski.

Cukier wrzuć do rondla z grubym dnem, ustaw palnik na średnią moc (w przypadku kuchenek elektrycznych na 3-4) i gotuj, nie mieszając do momentu w którym cukier zacznie się rozpuszczać. Zamieszaj delikatnie rondlem, aż cukier rozpuści się całkowicie. Gotuj do momentu, w którym karmel osiągnie złocisto-brązowy kolor. Dodaj wodę różaną i masło, masa zacznie bulgotać i tężeć – tak ma być. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż do uzyskania gładkiej masy.

Wlej masę karmelową do ziaren i dobrze wymieszaj. Szybko wylej ją na dno tortownicy, i wyrównaj. Odstaw formę w chłodne miejsce i przygotuj masę jogurtową.

Masa jogurtowa:

  • 1 kg dobrego jogurtu greckiego
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 8 płatków żelatyny
  • 1 szklanka zimnej wody

Namocz płatki żelatyny w zimnej wodzie przez około 10 minut. W misie miksera umieść razem: jogurt, cukier puder i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Namoczoną żelatynę dokładnie odciśnij z wody, przełóż do rondelka, rozpuść i ostudź. Dodaj do niej trochę masy jogurtowej i dokładnie wymieszaj. Następie, partiami, dodawaj jogurt do żelatyny (cały czas mieszając).

Gotową masę wylej na ostudzony spód, wyrównaj i odstaw w chłodne miejsce dopóki nie stężeje.

Galaretka:

  • 8 marakui
  • 1/4 szklanki wody + 1 szklanka do namoczenia żelatyny
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 4 płatki żelatyny

Namocz płatki żelatyny w zimnej wodzie przez około 10 minut. Marakuję umyj, przekrój na pół i wyjmij z niej miąższ.

W duży rondlu zagotuj miąższ marakui razem z pestkami, 1/4 szklankę wody i cukier. Zdejmij garnek z rondla i dodaj odciśniętą z wody żelatynę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Dokładnie ostudź masę i przelej na zastygnięty jogurtowy spód.

Zostaw w chłodzie do całkowitego zastygnięcia galaretki. Podawaj schłodzone.

ZOBACZ AMARANTUS BIO - NAJLEPSZY DO TEGO SERNIKA - KLIKNIJ! 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl