(23,99 zł /100 ml)
BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!
Bezpieczne płatności BLIK, kartą
a także odroczone i ratalne
Ubezpieczenie zakupów do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
10% rabatu na stałe w programie lojalnościowym
To limitowana oliwa tłoczona z oliwek pochodzących z najstarszych drzew oliwnych na greckiej wyspie Zakhynthos! To prawdziwa uczta dla koneserów oliwy z oliwek dostępna tylko przez krótki czas w roku. Jest to oliwa extra virgin, czyli najzdrowsza i najpopularniejsza oliwa wybierana przez konsumentów.
Puszka o pojemności 250 mililitrów jest bardzo poręczna i możesz ją zabrać ze sobą na wycieczkę, czy do pracy!
Oliwa Aristeon EXTRA VIRGIN DOPIA ma bardzo wyrazisty i głęboki smak, który powoduje, że oliwa poprawi smak każdej potrawy, do której jej użyjesz. Jednocześnie jest to na tyle delikatny smak, że oliwę lubią nawet dzieci!
Jakość oliwy i regionalne pochodzenie potwierdzają certyfikaty - symbol Chronione Oznaczenie Geograficzne i certyfikat TUV Hellas.
Na greckiej wyspie Zakhynthos panują idealne warunki do uprawy oliwek, dlatego rosną one tam przez cały rok. Te, które wykorzystano do tłoczenia oliwy z serii DOPIA, zebrano z najstarszych drzew oliwnych, a niektóre mają nawet 2000 lat. To gwarantuje jakość i niepowtarzalny, wyjątkowo głęboki smak.
To nie wszystko, bo oliwa z oliwek EXTRA VIRGN DOPIA tłoczona jest w rodzinnym młynie z tradycjami ARISTEON, co z greckiego oznacza "DOSKONAŁOŚĆ". Ten młyn istnieje od 1850 roku, dlatego na oliwkach i oliwie znają się tam jak nigdzie indziej. To daje pewność, że ta oliwa zadowoli Twoje kubki smakowe i będzie stałym kompanem w kuchni!
Doświadczenie w tłoczeniu oliwy jest bardzo istotne, ale równie istotny jest sam proces tłoczenia. To on gwarantuje najwyższą jakość i zmysłowy smak oliwy. Oliwa Aristeon DOPIA powstaje z najwyższej jakości oliwek, zebranych w najlepszym okresie wzrostu. Dodatkowo, w młynie utrzymywana jest optymalna dla oliwek temperatura poniżej 27 stopni, co pomaga zachować właściwości oliwy i jej walory zdrowotne.
Jakość produkcji, ekologiczna uprawa oliwek i warunki panujące w tłoczni potwierdzone są specjalnym certyfikatem firmy TUV HELLAS. Ekologiczna oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN DOPIA jest także oznaczona symbolem Chronione Oznaczenie Geograficzne Zakynthos (ChOG), co potwierdza jej lokalne pochodzenie.
Co jest największym wrogiem oliwy? Są to: promienie słoneczne i powietrze. Dzięki szczelnie zamkniętej, nieprzezroczystej puszce, masz gwarancję, że oliwa zachowa wszystkie swoje właściwości. Dodatkowo nakrętka, która szczelnie zamyka się po pierwszym otwarciu, pozwala zachować smak i zapach oliwy na bardzo długo...
Oliwa EXTRA VIRGIN nadaje się do smażenia! Elementem, który niejako określa, czy można smażyć jedzenie na oliwie z oliwek, jest tzw. punkt dymienia. Jest to graniczny moment, w którym tłuszcz, na którym smażysz danie, zaczyna się spalać, wytwarzając przy tym nieprzyjemną woń. Punkt dymienia wspomnianej oliwy będzie na poziomie 185°- 210°C. Granica może przesuwać się w górę przy oliwach wysokiej jakości, posiadających niską kwasowość i stosowne certyfikaty. Spokojnie można więc wysnuć wniosek, że oliwa z oliwek jest idealna nie tylko na zimno. Sprawdzi się również do obróbki termicznej żywności, w tym także do smażenia. Korzystaj z dobrodziejstw natury, jedząc smacznie i zdrowo!
Jak mogłaś/mogłeś przeczytać powyżej, na oliwie można smażyć. Oliwa z oliwek ma jednak szerokie zastosowanie w kuchni. Oliwa EXTRA VIRGIN doskonale komponuje się z warzywami, sałatkami, czy daniami z makaronem. Idealnie nadaje się także do sosów, czy do obiadowych surówek, a także do grillowanej ryby.
