

(7,17 zł /100 ml)
BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!
a także odroczone i ratalne
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Oliwa z oliwek extra virgin z greckiej wyspy Zakynthos w dużej puszce 5 litrów. Tłoczona w idealnych warunkach, w odpowiedniej temperaturze, w najwyższej jakości oliwek, zebranych w najlepszym momencie wzrostu. Tłoczona jest w rodzinnym młynie z tradycjami sięgającymi 1850 roku. Zamknięta w szczelnej puszce, która chroni oliwę przed powietrzem, światłem i ciepłem. Posiada certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne Zakynthos i certyfikat TUV Hellas. Idealna na surowo, do surówek, dipów, sałatek, pieczywa, świetnie sprawdzi się też do smażenia. Duża puszka wystarczy na długo i polecamy ją każdemu, kto oliwy używa w kuchni często.
Następnie oliwki są przenoszone do młyna ARISTEON, co z greckiego oznacza DOSKONAŁOŚĆ (przypadek? Nie sądzę):). To rodzinna wytwórnia, istniejąca od 1850 roku! Lata doświadczeń w przetwórstwie oliwek daje gwarancję najwyższej jakości produktu. Oliwa w wytwórni ARISTEON niemalże otoczona jest kultem! Jest tam nawet muzeum z eksponatami, które pokazują, jak dawniej zbierano oliwki i jak produkowano oliwę.
Co jest największym wrogiem oliwy? Są to: promienie słoneczne, powietrze i ciepło. Dzięki szczelnie zamkniętej, nieprzezroczystej puszce, masz gwarancję, że oliwa zachowa wszystkie swoje właściwości, bo powietrze i światło do niej nie docierają. Dodatkowo nakrętka, która szczelnie zamyka się po pierwszym otwarciu, pozwala zachować smak i zapach oliwy na bardzo długo.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia oznacza, że powstaje w procesie mechanicznym, nie jest rafinowana. Zachowuje dzięki temu wszystkie swoje właściwości odżywcze. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest po prostu sokiem z oliwek, a oliwa rafinowana to oliwa podana obróbce chemicznej. Warto postawić więc na oliwę mniej przetworzoną, taką jak oliwa extra virgin Aristeon w pięciolitrowej puszce.
Jakość produkcji, ekologiczna uprawa oliwek i warunki panujące w tłoczni potwierdzone są specjalnym certyfikatem firmy TUV HELLAS. Ekologiczna oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN jest także oznaczona symbolem Chronione Oznaczenie Geograficzne Zakynthos (ChOG).
Oliwa z pierwszego tłoczenia EXTRA VIRGIN nadaje się do smażenia! Elementem, który niejako określa, czy można smażyć jedzenie na oliwie z oliwek, jest tzw. punkt dymienia. Jest to graniczny moment, w którym tłuszcz, na którym smażysz danie, zaczyna się spalać, wytwarzając przy tym nieprzyjemną woń. Punkt dymienia wspomnianej oliwy będzie na poziomie 185°- 210°C. Granica może przesuwać się w górę przy oliwach wysokiej jakości, posiadających niską kwasowość i stosowne certyfikaty. Spokojnie można więc wysnuć wniosek, że oliwa z oliwek jest idealna nie tylko na zimno. Sprawdzi się również do obróbki termicznej żywności, w tym także do smażenia. Korzystaj z dobrodziejstw natury, jedząc smacznie i zdrowo!
Jak mogłaś/mogłeś przeczytać powyżej, na oliwie można smażyć. Oliwa z oliwek ma jednak szerokie zastosowanie w kuchni. Oliwa EXTRA VIRGIN z pierwszego tłoczenia doskonale komponuje się z warzywami, sałatkami, czy daniami z makaronem. Idealnie nadaje się także do sosów, czy do obiadowych surówek, a także do grillowanej ryby.