(15,99 zł /100 ml)
BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!
Bezpieczne płatności BLIK, kartą
a także odroczone i ratalne
Ubezpieczenie zakupów do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
10% rabatu na stałe w programie lojalnościowym
To limitowana oliwa tłoczona z oliwek pochodzących z najstarszych drzew oliwnych na greckiej wyspie Zakhynthos! To prawdziwa uczta dla koneserów oliwy z oliwek dostępna tylko przez krótki czas w roku. Puszka o pojemności 100 mililitrów jest bardzo poręczna i możesz ją zabrać ze sobą na wycieczkę, czy do pracy! Oliwa DOPIA świetnie pasuje do sosów, dipów, dań pieczonych, grillowanych, a także do sałatek, surówek. Puszka nie przepuszcza światła i powietrza, co gwarantuje smak i jakość na długo! Oliwa oznaczona jest symbolem Chronione Oznaczenie Geograficzne - to gwarancja lokalnego pochodzenia oliwy.
Na greckiej wyspie Zakhynthos panują idealne warunki do uprawy oliwek, dlatego rosną one tam przez cały rok. Te, które zebrano do tłoczenia oliwy DOPIA, zebrano w ich najlepszym momencie wzrostu, z najstarszych drzew oliwnych. Niektóre mają nawet 2000 lat. To gwarantuje jakość i niepowtarzalny smak. Oliwa jest idealna dla koneserów oliwy. Każdy z Was powinien spróbować jej chociaż raz.
To nie wszystko, bo oliwa z oliwek EXTRA VIRGN DOPIA tłoczona jest w lokalnym, rodzinnym młynie ARISTEON, co z greckiego oznacza "DOSKONAŁOŚĆ". Młyn istnieje od 1850 roku, dlatego na oliwkach i oliwie znają się tam jak nigdzie indziej. To daje gwarancję najwyższej jakości, głębokiego smaku i bogatych właściwości oliwy.
Doświadczenie w tłoczeniu oliwy jest bardzo istotne, ale równie istotny jest sam proces tłoczenia. To on gwarantuje najwyższą jakość i zmysłowy smak. Oliwa Aristeon DOPIA powstaje z najwyższej jakości oliwek, zebranych w najlepszym okresie wzrostu. Dodatkowo, w młynie utrzymywana jest temperatura poniżej 27 stopni, co pomaga zachować właściwości oliwy i jej walory smakowe na długo.
Jakość produkcji, ekologiczna uprawa oliwek i warunki panujące w tłoczni potwierdzone są specjalnym certyfikatem firmy TUV HELLAS. Oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN DOPIA jest także oznaczona symbolem Chronione Oznaczenie Geograficzne Zakynthos (ChOG). Symbol potwierdza, że oliwki rosną w tym właśnie regionie, a oliwa tłoczona jest na Zakynthos.
Dzięki szczelnie zamkniętej, nieprzezroczystej puszce, która nie dopuszcza światła i powietrza, masz gwarancję, że oliwa zachowa wszystkie swoje właściwości. Dodatkowo nakrętka, która szczelnie zamyka się po pierwszym otwarciu, pozwala zachować smak i zapach oliwy na bardzo długo.
Oliwa Aristeon EXTRA VIRGIN DOPIA ma bardzo wyrazisty i głęboki smak, który powoduje, że oliwa poprawi smak każdej potrawy, do której jej użyjesz. Jednocześnie jest to na tyle delikatny smak, że oliwę lubią nawet dzieci!
Oliwa z oliwek ma szerokie zastosowanie w kuchni. Oliwa EXTRA VIRGIN doskonale komponuje się z warzywami, sałatkami, czy daniami z makaronem. Idealnie nadaje się także do sosów, czy do obiadowych surówek, a także do grillowanej ryby.
Oliwa EXTRA VIRGIN nadaje się też do smażenia! Elementem, który niejako określa, czy można smażyć jedzenie na oliwie z oliwek, jest tzw. punkt dymienia. Jest to graniczny moment, w którym tłuszcz, na którym smażysz danie, zaczyna się spalać, wytwarzając przy tym nieprzyjemną woń. Punkt dymienia wspomnianej oliwy będzie na poziomie 185°- 210°C. Granica może przesuwać się w górę przy oliwach wysokiej jakości, posiadających niską kwasowość i stosowne certyfikaty. Spokojnie można więc wysnuć wniosek, że oliwa z oliwek jest idealna nie tylko na zimno. Sprawdzi się również do obróbki termicznej żywności, w tym także do smażenia. Korzystaj z dobrodziejstw natury, jedząc smacznie i zdrowo!
