

(28,90 zł /100 ml)
BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!
a także odroczone i ratalne
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
To połączenie olejków z majeranku, bazylii, cynamonowca kamforowego oraz ekstraktu z czystka, dzięki temu ma szerokie właściwości.
W historii Grecji majeranek był symbolem szczęścia , zwanym „radością gór”. W okresie renesansu popularne były saszetki z majerankiem, które noszono na piersi jako medykament na drogi oddechowe– już wówczas duże znaczenie wiązano z aromatycznymi właściwościami ziela. Jednak dopiero wynalezienie metody destylacji, pozwalające na wyizolowanie cennych związków lotnych z liści, pozwoliło na maksymalizację potencjału terapeutycznego Origanum majorana. Olejek z majeranku działa osłaniająco, przynosi ulgę, łagodząco szczególnie na górne drogi oddechowe, ma właściwości uspokajające i rozluźniające.
Roślina ta jest uprawiana w dużych ilościach w różnych regionach i jest szeroko stosowana w tradycyjnej medycynie irańskiej jako zioło kulinarne i dobrze znane źródło środków aromatyzujących. Ze względu na wysoką zawartość fitozwiązków, takich jak związki fenolowe i olejki eteryczne, takie jak estragol, linalool i eugenol bazylia ma szerokie właściwości farmakologiczne. Pozytywnie wpływa na poziom cukru we krwi, układ immunologiczny, moczowy, nerwowy, krążenia i trawienny organizmu.
Gatunek drzewa należący do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Występuje w południowych Chinach, na Tajwanie, Japonii oraz w Wietnamie. Gatunek długowieczny, żyje do 1000 lat. Przez starożytnych Chińczyków był uważany za drzewo życia. Cynamonowiec kamforowy jest źródłem kamfory. Kamforę stosuje się jako środek pobudzający centralny system nerwowy i serce. Stymuluje krążenie krwi w organizmie i ułatwia oddychanie. Na zachodzie, głównie w Wielkiej Brytanii oraz w Stanach Zjednoczonych, składniki te określa się mianem nutraceutyków (ang. nutraceuticals), czyli substancji wzbogacających, które mogą działać prozdrowotnie. Według badań uczestniczą one zarówno w procesach naprawczych w organizmie, jak i adaptacyjnych.
Pochodzi ze śródziemnomorskich regionów Europy Południowej i Afryki Północnej. To roślina zielna bogata różne związki polifenolowe, w szczególności kwasy fenolowe (kwas galusowy, kwas elagowy, kwas p-kumarowy), flawonoidy (kwercetyna, hiperozyd, rutyna), fitosterole, śluzy i garbniki, a także olejki eteryczne i żywice. Zawartość związków fenolowych jest głównie odpowiedzialna za ich działanie przeciwutleniające, antyoksydacyjne i zdolność wymiatania wolnych rodników.