Mieszanka do przygotowania nalewki z języcznikiem
Według nauki św. Hildegardy napój z mieszanką z języcznikiem:
- oczyszcza gruntownie zatrutą wątrobę i płuca.
- Zioła wchodzące w skład mieszanki wzmacniają funkcję wątroby, płuc oraz trzustki.
- Oczyszczają organizm ze szkodliwych soków, nadmiaru śluzu i produktów przemiany materii.
- Napój stanowi podstawowy środek wspomagający w przypadku wieloletnich dolegliwości wątrobowych oraz przewlekłego zapalenia oskrzeli a także uporczywego kaszlu gdy leczenie utrudniają kryjące się za nim uszkodzenia wątroby.
- Pomaga także w chorobach narządów okolic podbrzusza. Tym samym można go stosować przy schorzeniach jajników, endometriozie, upławach oraz zaniku miesiączki gdyż wpływa na regulację gospodarki hormonalnej.
- Warto go także zażywać przy zaburzeniach funkcji tarczycy oraz w przypadku astmy z towarzyszącymi jej dolegliwościami wątroby.
Zestaw do nalewki z języcznikiem - co mówiła o tych przyprawach święta Hildegarda?
Św. Hildegarda opisywała właściwości napoju z mieszanką przypraw z języcznikiem w ten oto sposób:
„Weź zatem języcznik, mocno zagotuj go w winie, dodaj miodu i pozwól jeszcze raz zakipieć temu napojowi. Później utłucz na proszek pieprz długi, dwa razy tyle cynamonu i wszystko kolejny raz zagotuj ze wspomnianym winem. Potem odcedź przez ściereczkę i w ten sposób przyrządź oczyszczony napój. Pij go często zarówno na czczo, jak i po jedzeniu. Pomoże on wątrobie, oczyści płuca, uzdrowi bolące trzewia i usunie wewnętrzną zgniliznę oraz śluz (…)”. („Physica” Dzieło św. Hildegardy z Bingen)
Jak przygotować nalewkę z języcznika?
Eliksir, którego właściwości opisywała Hildegarda, w łatwy sposób można przyrządzić samodzielnie używając gotowego zestawu przypraw z języcznikiem. Jak to zrobić? Podpowiadamy!
- Składniki: języcznik 12g, cynamon 40g, pieprz długi 10g
- Przygotowanie: ziele języcznika zagotować w 2 litrach wina, gotować 5 minut. Dodać 200g odszumowanego miodu, gotować ponownie 2 min. Dodać cynamon i pieprz długi (obie przyprawy są zmielone w jednej saszetce), po raz trzeci zagotować przez 2 min. Przelać przez sito.
- Odszumowanie miodu: szklankę z miodem wstawić do wody, wodę zagotować, mieszając miód zebrać z niego tworzącą się pianę (resztki pyłku kwiatowego i wosku).
- Sposób użycia: w ciągu pierwszego tygodnia kuracji pić 3 razy dziennie po 1 kieliszku likierowym po jedzeniu. Od drugiego do szóstego tygodnia dwa razy dziennie przed i po jedzeniu. Zalecana kuracja około 6 tygodni. Zalecana ilość to około osiem litrów.
Mieszanka przypraw z języcznikiem świętej Hildegardy
- Składniki: języcznik 12g, cynamon 40 g, pieprz długi 10g
- Producent: Maria Adam Naturprodukte, Au b. d. Traun 44, A-4623 Gunskirchen, Austria
