Bio Kaszka Owsiana Pełnoziarnista od 5. miesiąca – HOLLE, Demeter (250 g)
Holle Kaszka Owsiana BIO to certyfikowany produkt Demeter, stworzony specjalnie z myślą o niemowlętach od 5. miesiąca życia. Dzięki prostemu składowi (100% ekologiczna mąka owsiana + witamina B1) zapewnia naturalny smak i wysoką wartość odżywczą bez zbędnych dodatków.
Główne zalety kaszki:
- Bez dodatku cukru, soli i mleka
- 100% BIO mąka owsiana pełnoziarnista
- Bogata w błonnik (9,1 g/100 g) – wspomaga trawienie
- Źródło białka i witaminy B1 – wspiera rozwój układu nerwowego
- Produkt Demeter – najwyższy standard rolnictwa biodynamicznego
Elastyczne przygotowanie:
Dostosuj ją do potrzeb dziecka: z mlekiem, wodą, mlekiem matki, modyfikowanym lub jako bezmleczna baza do dań z owocami i warzywami. Sprawdza się zarówno w diecie tradycyjnej, jak i eliminacyjnej.
Dla rodziców, którzy chcą:
- wybierać produkty o czystym i prostym składzie,
- świadomie rozszerzać dietę dziecka już od 5. miesiąca,
- wspierać zrównoważone i ekologiczne rolnictwo.
Dodatkowe informacje:
- SKŁADNIKI: mąka OWSIANA pełnoziarnista*, witamina B1 (zgodnie z przepisami). (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- OPIS: Żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci, od 5 miesiąca.
Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry.
- SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Możliwe sposoby przygotowania posiłku dla dzieci od 5. miesiąca życia. Kaszka z mlekiem i wodą: 100 ml wody i 100 ml MLEKA pełnego umieścić w rondlu i zagotować. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury ok. 50°C. Płyn przelać na talerz i rozmieszać z 22 g kaszki (ok. 5–6 łyżek). Pozostawić do ostygnięcia do temperatury spożywania (ok. 37°C) – gotowe. Posiłek z mlekiem modyfikowanym: Przygotować 170 ml MLEKA (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Pozostawić do ostygnięcia do temperatury ok. 50°C. Płyn przelać na talerz i rozmieszać z 17 g kaszki (ok. 4–5 łyżek). Pozostawić do ostygnięcia do temperatury spożywania (ok. 37°C) – gotowe. Kaszka bezmleczna: 180 ml wody zagotować i ostudzić do temperatury ok. 50°C. Płyn przelać na talerz i rozmieszać z 22 g kaszki (ok. 5–6 łyżek). Pozostawić do ostygnięcia do temperatury spożywania (ok. 37°C) – gotowe. Bezmleczna kaszka zbożowa z owocami lub warzywami: 70 ml wody zagotować i ostudzić do temperatury ok. 50°C. Płyn przelać na talerz i rozmieszać z 15 g kaszki (ok. 3–4 łyżki) i 75 g zblendowanych owoców lub zblendowanych warzyw, dodać 1 łyżeczkę oleju. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury spożywania (ok. 37°C) – gotowe.
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g: Wartość energetyczna: 1637 kJ / 388 kcal, Tłuszcz: 6,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,5 g, Węglowodany: 64 g w tym cukry: 1,2 g, Błonnik: 9,1 g, Białko: 14 g, Sól: <0,01 g, Sód: <0,005 g, Tiamina: 1,2 mg
- UWAGA: Zawsze sprawdzaj temperaturę pokarmu przed karmieniem (ok. 37°C).W trosce o zdrowie Twojego dziecka ważne jest, aby postępować zgodnie z zaleceniami dotyczącymi przygotowania.Zawsze przygotuj świeże jedzenie. Nie używaj resztek jedzenia i nie podgrzewaj posiłku w kuchence mikrofalowej (ryzyko przegrzania). Zapewnij zrównoważoną dietę, zdrowy styl życia i dokładną opiekę dentystyczną od pierwszego ząbka dziecka.Aby ułatwić wchłanianie żelaza zalecamy dodać 2 łyżki soku owocowego bogatego w witaminę C do świeżego mleka.Aby wzbogacić w cenne kwasy tłuszczowe, polecamy dodać do kaszki bezmlecznej 1–2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
- ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym miejscu, z dala od ciepła. Po otwarciu zużyć w ciągu 3 tygodni.