

(2,81 zł /100 g)
BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!
a także odroczone i ratalne
Ubezpieczenie zakupów do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
10% rabatu na stałe w programie lojalnościowym
Ekologiczna kasza gryczana krakowska otrzymana jest z obłuszczonego i pokrojonego ziarna gryki niepalonej i nie jest poddana obróbce cieplnej. Właśnie dlatego zachowuje najwięcej wartości odżywczych! To jedna z najzdrowszych odmian kaszy! Ma łagodny i delikatny smak. Najczęściej stosowana jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych, pasztetów, kotletów, past do chleba, a także jako składnik obiadów w połączeniu z warzywami, czy gulaszem.
Kasza gryczana niepalona to świetny dodatek do obiadów. Jeśli ma dla Ciebie znaczenie to, co wrzucasz na talerz, czytasz składniki produktów i dbasz o jakość spożywanych posiłków, kasza spełni Twoje wymagania.
Gryka, z której wytworzono kaszę gryczaną niepaloną, rosła na ekologicznych uprawach, poddawanych ścisłej kontroli i spełniających najwyższe standardy jakości upraw.
Zastanawiałeś/zastanawiałaś się, co to znaczy, że kasza gryczana jest niepalona? Już wyjaśniamy. Kasza gryczana niepalona, po wyłuskaniu, jest tylko suszona, nie jest natomiast poddawana obróbce cieplnej. Kasza niepalona ma jasną, żółtozielonkawą barwę i jest delikatna, łagodna w smaku. Kasza palona ma mniej wartości odżywczych, bo traci witaminy i minerały w wyniku obróbki cieplnej.
Kasza gryczana, szczególnie niepalona, ma wiele właściwości odżywczych. Jakich?
SKŁADNIKI (3 porcje):
WYKONANIE:
Kaszę i migdały wsypujemy do dwóch osobnych słoików, zalewamy wodą i moczymy kilka godzin (najlepiej przez noc). Kasza może nawet podwoić swoją objętość, dlatego najlepiej wykorzystać do jej moczenia duży słoik. Po tym czasie odlewamy wodę ze słoików i dokładnie płuczemy kaszę i migdały pod bieżącą wodą, kaszę płuczemy dłużej, aby pozbyć się gęstej "zawiesiny", która wytworzyła się w słoiku (to normalne zjawisko). Następnie wsypujemy to wszystko do kielicha blendera, dodajemy banana, przyprawy, odrobinę wody i miksujemy na gładko. Nasza "owsianka" jest już gotowa, możemy ją jeść od razu lub dodać pokrojone owoce i inne ulubione dodatki. Przechowujemy ją w lodówce do 3 dni (najlepiej w zamkniętym słoiku).
*Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska; “Wartość odżywcza i możliwości wykorzystania gryki”; Postępy Fitoterapii 1/2014;