INSTAGRAM

Jak upiec chleb bezglutenowy? Cenne wskazówki

Jak upiec chleb bezglutenowy? Cenne wskazówki

Wiele osób nie tylko z powodów zdrowotnych decyduje się zrezygnować z glutenu. Większość potraw możesz przygotować sama w domu i nie zajmie ci to dużo czasu. Chleb bezglutenowy to jedna z nich. Jego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu. Nie potrzebujesz też zbyt wielu składników ani specjalistycznych akcesoriów. Jak upiec chleb bezglutenowy? Oto kilka cennych wskazówek, które ci to ułatwią.

 Chleb bezglutenowy – zdrowe pieczywo dla ciebie

Chleb bezglutenowy to zdrowa alternatywa nie tylko dla osób, które nie mogą jeść glutenu. Pieczywo to mogą spożywać, ci, którzy chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. To doskonały wybór dla wszystkich wegan i wegetarian. Do wypieku tego chleba nie potrzebujesz jaj ani mleka. Jest on tak samo smaczny, jak tradycyjne pieczywo. Możesz zrobić z niego kanapki albo używać jako dodatek do wielu różnych dań. Nawet jeżeli upieczesz zbyt dużo chleba, możesz go spokojnie zamrozić, i odmrozić, kiedy przyjdzie ci ochota na kanapkę. Jak upiec chleb bezglutenowy?

 

Przygotuj składniki i potrzebne akcesoria

Jak upiec chleb bezglutenowy? Od czego zacząć? Na początku sprawdź, czy masz potrzebne składniki i akcesoria. Większość potrzebnych rzeczy masz na pewno w domu albo bez problemu zamówisz przez internet. Czego będziesz potrzebowała? Przyda ci się duże naczynie na ciasto, czysta szmatka, którą przykryjesz ciasto, formę do pieczenia. Przygotuj także mieszankę do wypieku chleba bezglutenowego, drożdże, cukier, sól i ciepłą wodę. Do przygotowania ciasta przydadzą ci się także nasiona: słonecznik, siemię lniane oraz pestki dyni.

 

Połącz wszystkie składniki

Kolejnym krokiem jak upiec chleb bezglutenowy jest przygotowanie ciasta. Weź dużą miskę i wymieszaj wszystkie składniki. Zagnieć z nich ciasto i zostaw w misce do wyrośnięcia. Przykryj szmatką na kilkadziesiąt minut i pozwól ciastu wyrosnąć. Nie przekraczaj czasu rośnięcia chleba. Ciasto nie powinno wypłynąć z miski. Ma ono tylko zwiększyć swoją objętość.

 

Jak piec chleb bezglutenowy?

Ciasto wyrośnięte? Przed tobą ostatni etap tego, jak upiec chleb bezglutenowy. Tutaj potrzebna będzie forma. Możesz posmarować ją oliwą z oliwek i włożyć ciasto bezpośrednio do niej. Możesz wyłożyć ją papierem do pieczenia (niektórzy smarują papier do pieczenia oliwą lub innym tłuszczem roślinnym). Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 200 stopni. Włóż formę z chlebem do piecyka i piecz go około godzinę. Kiedy ciasto będzie zarumienione możesz je wyjąć. Pamiętaj, że chleb musi przestygnąć, zanim będzie można go zjeść.

Gotową mieszankę na chleb bezglutenowy znajdziesz tu:
https://zdrowysklep24.pl/pl/p/Mieszanka-chleba-bezglutenowego-z-czarnuszka-500g/1006

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl